Pasma BRUSELJSKI GRIFON –>

BRUSELJSKI GRIFON

(Griffon bruxellois – Brussels Griffon)

 

BRUSELJSKI GRIFON9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 3: Mali belgijski psi
– 3. 1 Grifoni
št. FCI standarda: 80

Velikost: od 18 do 20 cm
Teža: od 3,5 do 6 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belgija. Ima skupno poreklo z Belgijskim grifonom in Brabantecom. Spada med stare pasme. Izvira iz rodu podganarjev, ki so bili močno razširjeni po Franciji, Nemčiji in na Nizozemskem. Uporabljali so ga za lov na glodalce, kot čuvaje in družabnike. Uradno je bila pasma priznana leta 1883, standard pa je bil priznan leta 1905. Po prvi svetovni vojni je pasma skoraj izginila, po zaslugi britanskih vzrediteljev pa se je obdržala do danes. V sedanjem času nastopa predvsem v vlogi družnega psa.

 

Opis pasme

Bruseljski grifon je po izgledu majhen, močan in kompaktno grajen pes z bogato brado in brki. Dlaka je srednje dolga, trda, žimnata in gosta. Podlanka je gosta. Barva dlake: rdečkaste barva, dovoljena je kakšna črna dlaka na brkih in bradi. Nega ni zahtevna, saj zadošča redno krtačenje, česanje in trimanje.

 

BRUSELJSKI GRIFON

Karakter pasme

Po naravi je Bruseljski grifon živahen, inteligenten, uravnovešen, pozoren, ponosen, radoveden, ljubezniv, pogumen, dober čuvaj, prisrčen, zvest (predvsem lastniku). Možne negativne lastnosti: muhavost, nesramnost, neaktivnost. Navedenemu se lahko izognemo s pravočasno in primerno vzgojo. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Rad ima druženje z otroci, predvsem s starejšimi, ki ga spoštujejo in nanj ne gledajo kot na igračo. S psi in mačkami se ponavadi dobro ujame, če je pravilno socializiran. Pri vzgoji je potrebna odločnost, doslednost, discipliniranost, pozitivna stimulacija. Poleg tega mu je potrebno posvečati precej pozornosti, zagotoviti dovolj gibanja in ostalih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Na splošno zdrava pasma, vendar ima nekaj specifičnih zdravstvenih težav. Pojavi se lahko izpah pogačice, kolčna displazija, kožne alergije. Izbuljene oči so izpostavljene poškodbam. Zaradi kratkega gobčka se lahko pojavijo težave z dihanjem, pregrevanjem. Psice imajo pogosto težavne porode in je potreben carski rez.