Pasma CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL –>

CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL

(Cavalier King Charles Spaniel)

 

CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 7: Angleški toy španjeli
št. FCI standarda: 136

Velikost: od 29 do 33 cm
Teža: od 4,5 do 8,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija, kjer so ga v daljni preteklosti uporabljali kot lovskega psa. Od 11. stoletja dalje je bil poznan kot spremljevalec članov kraljeve družine in plemstva. Od tod izhaja tudi njegovo skrajšano ime Cavalier. V sedanjem času nastopa v vlogi družnega psa.

 

Opis pasme

Cavalier King Charles španjel je po izgledu majhen, skladno grajen pes z zaobljeno glavo in kratkim gobčkom. Dlaka je srednje dolga, valovita (ne sme biti kodrasta) in svilena. Barva obsega štiri odtenke: rdečkasta, rjavo-bela, črno-rjava in belo-črna z rjavo na določenih delih (trikolor). Dlaka je res prekrasna, prav zaradi tega zahteva veliko redne nege: pogosto krtačenje in občasno kopanje. Poleg tega je potrebno veliko pozornosti nameniti negi dolgih ušes. Poudariti je potrebno, da zelo malo poje, ves čas pa mora imeti na razpolago vodo.

 

CAVALIER KING CHARLES ŠPANJEL

Karakter pasme

Po naravi je Cavalier King Charles španjel zelo nežen, vdan in dober, vseeno pa izredno pogumen. Značilne so njegove lepe oči, s katerimi si pridobi vso okolico. Zelo je družaben, razigran, aktiven, prijazen, radoveden in zaupljiv. Poleg tega, da je inteligenten in vodljiv, je zanj značilna prilagodljivost in potrpežljivost. Pri učenju moramo uporabljati primeren pristop, saj je občutljivega značaja. Na lastnika je zelo navezan in si želi biti ves čas v njegovi družbi. Zelo uživa v igri z otroci, ki pa morajo biti seznanjeni s pravilnim odnosom do živali. Do tujcev je zelo prijazen, čeprav ponavadi njihov prihod najavi z lajanjem. Dobro se razume z drugimi živalmi. Zanimivo je, da se včasih obnaša tako, kot mačka (svoji negi posveča veliko pozornosti, rad poseda in nadzoruje okolico, lovi ptiče in metulje). Rad ima sprehode, vendar pa ga moramo ves čas nadzorovati, saj lahko zaradi svoje radovednosti zaide v težave. Primerno bivalno okolje je stanovanje.

 

Zdravje pasme

Pasma ima lahko kar nekaj resnih genetskih zdravstvenih težav: zgodnji pojav bolezni mitralne zaklopke (MVD), displazija kolkov, določene motnje vida in sluha, nevrološke težave zaradi premajhne lobanje, izpah pogačice, težave z očmi…

Več o zdravstvenih težavah…