Pasma ČIVAVA –>

ČIVAVA

(Chihuahua)

 

ČIVAVA9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 6: Čivave
št. FCI standarda: 218

Velikost: do 23 cm
Teža: do 3 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njena domovina je Mehika, in sicer zvezna država Chihuahua. Okoli leta 1850 so jo začeli vzrejati v Ameriki. Znana je kot najmanjša pasma psov na svetu. Nastopa v vlogi družnega psa in je zelo priljubljena. Zanimivost: pasmo zelo cenijo filmske zvezde, poleg tega so predstavniki te pasme nastopali v filmih (npr. Transformer).

 

Opis pasme

Čivava je po konstituciji drobna, majhna in krhka. Barva dlake obsega vse možne odtenke in kombinacije: jelenja, rdeča, krem, čokoladna, modra, črna, tribarvna. Poznamo dve vrsti čivav: kratkodlake in dolgodlake. Negovanje čivave ne predstavlja težav, saj je potrebno le česanje. Dolgodlako vrsto češemo vsak dan, kratkodlako pa le enkrat na teden. Pomembno je, da jo hranimo vsak dan od istem času, da ji privzgojimo disciplino, obroki pa ne smejo biti preveliki, ker je nagnjena k debelosti.

 

ČIVAVA

Karakter pasme

Po naravi je Čivava zelo razigrana, temperamentna, hitra, neustrašen, inteligentna, zvesta, učljiva, predrzna, dostojanstvena, samozavestna, samosvoja, ljubosumna. Ne laja pogosto. Do lastnika je zelo pozorna – posebnost je, da priznava le enega gospodarja. Rada se druži s starejšimi otroki, ki jo spoštujejo in ne obravnavajo kot igračo. V odnosu do tujcev je neprijazna in previdna, rada tudi renči. Z drugimi živalmi se ne ujame najbolje, psov ne mara. Kljub svoji majhnosti, se neustrašno postavi v bran proti večjim psom. Bivalno okolje: stanovanje. Pri vzgoji je potrebna potrpežljivost, doslednost, odločnost, nepopustljivost in uporaba pozitivne stimulacije. Potrebuje pogoste, krajše sprehode in veliko drugih aktivnosti, da se ne prične dolgočasiti.

 

Zdravje pasme

Med zdravstvenimi težavami je potrebno izpostaviti nagnjenost k debelosti in displazijo kolkov.