Pasma Coton de Tulear –>

COTON DE TULEAR

(Coton de Tuléar)

 

COTON DE TULEAR9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 1: Bišoni in sorodne pasme
– 1. 2 Coton de Tulear
št. FCI standarda: 283

Velikost: – samec meri od 25 do 30 cm
– samica meri od 22 do 27 cm
Teža: od 3,5 do 5 kg
Življenjska doba: od 14 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je mesto Tulear na Madagaskarju (okoli leta 1500), kamor naj bi po eni izmed teorij prispel s španskimi in portugalskimi mornarji. Znan je bil kot kraljevi pes, ki so ga uporabljali za lov na nizko divjad. Ni preveč znana in razširjena pasma. V sedanjem času nastopa v vlogi tekmovalnega in družnega psa.

 

Opis pasme

Coton de Tulear spada med majhne pasme. Dlaka, ki je glavna značilnost njegove pasme, je dolga, segajoča do tal, gosta in po strukturi spominja na bombaž – cotton. Zelo je mehka in brez vonja tudi kadar je mokra, poleg tega ne odpada. V osnovi je barva dlake bela, lahko pa najdemo tudi odtenke sive in piškotne barve; včasih imajo mladički ob kotitvi po telesu rjave ali črne zaplate, ki do drugega leta starosti zbledijo ali pa barva ostane le na konicah dlake. Po videzu spominja na igračko. Nega te pasme ni zahtevna, saj je potrebno tedensko vzdrževanje. Dlake ne izgubljajo in ne menjajo, zato odmrlo dlako, ki ostane na kožuhu, odstranimo s krtačo. Malo več pozornosti zahteva zimska nega, saj moramo obvezno odstraniti sneg, ki se prime na dlako – speremo z mlačno vodo.

 

COTON DE TULEAR

Karakter pasme

Po naravi je Coton de Tulear družaben, vesel, igriv, stabilen, nežen, vdan, odločen, inteligenten, učljiv, spontan, neutrudljiv, prilagodljiv, neustrašen, ljubezniv, pozoren, potrpežljiv, nevsiljiv. Na svojega gospodarja se izjemno naveže Otroke ima nadvse rad. Primeren je tudi za starejše ljudi. Rad ima dolge sprehode, sicer je hišni pes. Laja zelo malo, rad pa opozori na prihod obiskov, čeprav ni znan kot čuvaj, saj je zelo zaupljiv do tujcev. Do drugih živali je družaben. Rad ima vodo in uživa v plavanju.

 

Zdravje pasme

Sodi med zelo zdrave pasme, saj ni podvržen boleznim.