Pasma FRANCOSKI BULDOG –>

FRANCOSKI BULDOG

(Bouledogue francais – French Bulldog)

 

FRANCOSKI BULDOG9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 11: Mali molosoidni tipi psov
št. FCI standarda: 101

Velikost: od 30 do 35 cm
Teža: od 8 do 14 kg
Življenjska doba: do 12 let

 

Zgodovina pasme

Pasma izvira iz sredine 19. stoletja iz Francije, in sicer je edina poznana pasma, ki je doma v Parizu. V začetku so ga uporabljali za lov na podgane, nato pa so si ga prisvojili aristokrati, saj so se z njim rade postavljale velike dame tistega časa. Tudi v sedanjem času nastopa predvsem kot družni pes.

 

Opis pasme

Francoski buldog je zaradi zgradbe svojega telesa uvrščen med male molose. Čokato telo ima precej masiven videz, glava je široka, oglata, čelo plosko. Pokončna ušesa, tako imenovana netopirjeva ušesa, ki obrazu podajajo tipičen izraz, so srednje dolga in široka ob nasadišču. Dlako je kratka, mehka in sijoča. Barva dlake: črna, progasta, jelenje rjava, bela s črnimi zaplatami, krem, lahko je tudi tribarvna. Vzdrževanje dlake ni zahtevno, saj zadostuje redno krtačenje z gumijasto rokavico. Kopamo ga lahko največ enkrat na mesec.

 

FRANCOSKI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Francoski buldog zelo družaben, prikupen, inteligenten, učljiv, komunikativen, živahen, radoveden, nežen, še posebej ljubezniv in ljubeč do otrok. Možna negativna lastnost: trma, zamerljivost. Na lastnika je izredno navezan in si nadvse želi njegove družbe in pozornosti, saj samoto težko prenaša. Zelo rad ima ljubkovanje. Negativne lastnosti njegovega značaja so trma, zamerljivost, dominantnost. V odnosu do drugih živali načeloma ni težav, čeprav hoče biti vodilen, ne boji niti večjih psov. Po naravi ni čuvaj in tudi redko laja. Do tujih ljudi je sprva nezaupljiv, kasneje pa zelo prijazen in vesel. Sodi med hišne pse. Dobrodošel je za ljudi, ki nimajo radi pretiranega gibanja, saj zaradi njegove teže tudi sam ni navdušen športnik. Poleg tega bi mu tek ali pretirana hoja tudi škodovali. Primeren je lastnik, ki je potrpežljiv, odločen, dosleden, ljubezniv, ima na razpolago dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Zdravstvene težave ima predvsem z dihanjem, saj ima zelo kratke dihalne poti (brahiocefalični sindrom). Slabo prenaša vročino, kljub temu pa rad poležava, na ne preveč vročem, soncu. V vročih dneh mu moramo ponuditi zadostno količino vode, da se ne pregreje. Zaradi oblike telesa je pri samicah ob kotitvi večkrat potreben carski rez.