Pasma HAVANSKI BIŠON –>

HAVANSKI BIŠON

(Bichon Havanais – Havanese)

 

HAVANSKI BIŠON9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 1: Bišoni in sorodne pasme
– 1.1 Bišoni
št. FCI standarda: 250

Velikost: od 23 do 27 cm
Teža: od 3 do 6 kg
Življenjska doba: od 14 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Pasma se je pojavila v evropskem srednjem veku na področju Zahodnega Sredozemlja, predvsem v Španiji, Franciji in Italiji. Znan je kot najstarejše damski pes. Našli so ga tudi v egipčanskih faraonskih grobovih (mumije). Z italijanskimi ladjami se je razširil tudi na Kubo, zato včasih zavede njegovo ime in mislimo, da izhaja od tam. V sedanjem času nastopa kot družni psi.
Po obliki je majhen, močan in kratkih nog. Njegovo gibanje je živahno in elastično. Ima črn nos, temne oči, rep nosi pokonci. Doseže višino od 23 do 27 cm in težo od 3 do 6 kg. Ima dolgo življenjsko dobo, ki traja od 14 do 16 let.

 

Opis pasme

Barva dlake, ki je svilnata, obsega širok spekter: bela, krema, siva, zlata, vsi rjavkasti odtenki z belimi lisami ali brez, črna, modra. Pri odraslih psih je dolga od 12 do 18 cm, gosta, mehka, gladka ali valovita, nima vonja in se ne menja. Zahtevna je za vzdrževanje, saj ga moramo česati vsaj dvakrat tedensko in redno umivati. Lahko ga tudi ostrižemo, razen v primeru, da ga vodimo na razstave. V tem primeru mora dlaka ostati dolga. Ko dopolni starost enega leta, je priporočljivo dlako nad očmi odmakniti in speti v čopek, sicer le-ta lahko povzroči solzenje in posledično vnetje oči. Redno jim moramo čistiti ušesa, sicer hitro dobijo vnetje le-teh.

 

HAVANSKI BIŠON

Karakter pasme

Po naravi je Havanski bišon inteligenten, prilagodljiv, živahen, hitro učljiv, rad nadzoruje okolico, radoveden, ljubeč, nežen, odziven, zelo čustven, igriv, družaben, pogumen. Možna negativna lastnost: občutljivost – zelo ga prizadene glasno in grobo govorjenje. Ne laja pogosto, vendar je to pogojeno s pravočasno in primerno vzgojo. Zelo je družaben in močno navezan na lastnika, ki mu ves čas sledi. Radi imajo otroke in uživajo v igri z njimi. V odnosu do tujcev je v začetku sramežljiv, nato jih lepo sprejme. Dobro se ujame z vsemi ostalimi živalmi. Primeren je za življenje v stanovanju, kjer je ponavadi zelo razigran. Priporočljiv je za začetnike, ki še nimajo izkušenj s psi, so prijazni, uporabljajo pozitivno stimulacijo ter imajo dovolj časa za druženje in redne sprehode.

 

Zdravje pasme

Z zdravjem nimajo posebnih težav, niti nimajo dednih bolezni.