Pasma JAPONSKI CHIN –>

JAPONSKI CHIN

(Chin – Japanese Chin)

 

JAPONSKI CHIN9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 8: Japonski Chin in Pekinčan
št. FCI standarda: 206

Velikost: okoli 25 cm
Teža: od 3 do 6 kg
Življenjska doba: do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Japonska, kamor naj bi prispel iz Koreje leta 732, kot darilo japonskemu dvoru. Angleški kapitan Searles je okoli leta 1613 pripeljal predstavnika te pasme v Veliko Britanijo, ameriški kapitan Perry pa leta 1853 v ZDA. Spada med družne pse, dobre rezultate pa dosega tudi v agilityju.

 

Opis pasme

Japonski Chin je po obliki majhen, širokega obraza, elegantnega videza. Gibanje je lahkotno. Dlaka je bogata, dolga, ravna, svilnata in pokriva celotno telo, razen obraza. Barva dlake: črno bela, rdeče bela – nikoli ne sme biti tribarvna. Nega ni zahtevna, saj zadošča tedensko krtačenje.

 

JAPONSKI CHIN

Karakter pasme

Po naravi je Japonski Chin inteligenten, ljubek, eleganten, ponosen, včasih zadržan, živahen, vesel, radoveden, zvest, samozavesten, učljiv, razumen, dojemljiv, igriv, nežen, potrpežljiv. Ob primerni in pravočasni socializaciji niso znane težave pri obnašanju. Njegovo lajanje ni moteče, saj se oglaša redko in zelo ljubko. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima izredno rad in uživa v igri z njimi. V odnosu do drugih psov ni problemov, velikokrat si zaželi druženja z njimi. Lastnik mora biti ljubeč, imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo. Pes je zelo vesel, kadar je v krogu družine, uživa v naravi in na sprehodih. Primerno bivalno okolje zanj je stanovanje.