Pasma KITAJSKI GOLI PES –>

KITAJSKI GOLI PES

(Chinese Crested Dog)

 

KITAJSKI GOLI PES9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 4: Brezdlaki psi
št. FCI standarda: 288

Velikost: – samec meri od 28 do 33 cm
– samica meri od 23 do 30 cm
Teža: do 5,5 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kitajska. Njegov izvor ni dokumentiran. Prvi predstavniki te pasme so bili poznani že okoli leta 1500, ko so jih našli v Srednji in Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Zanimivo je, da Kitajci pri njegovem nadaljnjem razvoju niso bili preveč aktivni. Z vzrejo te pasme je leta 1920 pričela Debora Wood v Ameriki, nato pa tudi Gypsy Rose Lee. Liniji, ki sta jih vzredili, sta osnova za današnje predstavnike te pasme. Standard pasme je bil uradno priznan leta 1987. V sedanjem času je predvsem družni pes, dobre rezultate pa dosega tudi v agilityju.

 

Opis pasme

Kitajski goli pes je po obliki majhen, krhko grajen. Telo je dolgo, mišičasto, z ravnim hrbtom in globokim prsnim košem. Po obliki telesa spominja na konja. Značilnost te pasme: po menjavi mlečnih zob s stalnimi, mu cca. 40 % stalnih zob odpade.

Obstajata dve varianti te pasme: dolgodlaki in goli pes, ki sta si po obliki povsem enaka. Poudariti je potrebno, da je golota pri tem psu naravni pojav in velja za posebnost.

Gole predstavnike te pasme razdelimo v tri skupine, glede na količino dlake, ki jo imajo:

True Hairless (pravi goli pes): dlaka je prisotna samo na glavi, tačka (copatki) in zadnji polovici repa. Drugod po telesu je dlake zelo malo ali nič.

Medium Hairless (srednje goli psi): več dlake je prisotno prek celotne dolžine nog in po hrbtu. Trebuh in boki so brez dlake.

Hairy Hairless (odlakani goli psi): njihova dlaka je bujna, zato je potrebno strokovno striženje, da zadostijo standardu. Goli so po trebuhu in bokih.

Z dlako je poraščen po glavi, vratu, spodnjem delu nog in repu, drugod dlake nima. Dlaka je mehka in svilnata. Ima tudi podlanko. Koža, ki ni poraščena z dlako, je nežna, gladka in topla na dotik. Dovoljene so vse barve in kombinacije barv dlake: popolnoma črna, črno bela, črno belo rjava, čokoladna, oranžna, zlata, bela in druge. Nega je srednje zahtevna, saj obsega redno česanje in umivanje oziroma kopanje po potrebi. Pri razčesavanju dlake je primerno uporabiti tekočino za lažje razčesavanje. Goli predel kože se po potrebi namaže z otroškim oljem, poleti je potrebno uporabiti zaščitne kreme za sončenje z visokim faktorjem, da se le-ta ne poškoduje. Zimski sprehodi naj bodo kratki, obenem pa je potrebno uporabiti zaščitne plaščke. Priporočljivo je, da občasno opravimo piling kože, da se izognemo pojavu aken. Dlaka ne odpada.

 

KITAJSKI GOLI PES

Karakter pasme

Po naravi je Kitajski goli pes ljubek, prikupen, nežen, aktiven, izredno inteligenten (po mnenju strokovnjakov spada med najinteligentnejše pse), živahen, dostojanstven, neagresiven, učljiv, potrpežljiv, prilagodljiv, ubogljiv, živahen zunaj in miren doma. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in je rad v njihovi družbi. Zelo je zadovoljen, če lahko spi v isti postelji, kot lastnik. Možne negativne lastnosti: strahopetnost. Otroke ima zelo rad, vendar je pri igri potreben nadzor odrasle osebe, da otroci ne bi nehote poškodovali krhkega psa. Odnos do drugih živali je dober, dokler le-te ne silijo vanj; takrat se raje umakne. Do tujcev je v začetku nezaupljiv in zadržan ter se raje pridruži lastniku. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša. Primeren je lastnik, ki je srednje aktiven, ima veliko časa za druženje, je ljubezniv in uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: problemi z očmi in pogačicami