Pasma KODER PRITLIKAVI –>

KODER PRITLIKAVI

(Caniche – Poodle – Miniature)

 

KODER PRITLIKAVI9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 2: Kodri
št. FCI standarda: 172

Velikost: od 28 do 35 cm
Teža: od 6 do 12 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Njegov izvor ni povsem poznan, saj naj bi izviral iz Iberije ali Rusije, morda celo iz Nemčije. Spada med stare pasme, saj so zapisi o tej pasmi poznani že iz časa Rimskega imperija. V Evropi je pasma poznana več sto let. Prvotno so jih uporabljali kot pomočnike pri lovu. V sedanjem času so predvsem družni psi, dobro pa se izkažejo tudi v agilityju, obediencu in pri sledenju.

 

Opis pasme

Koder (pritlikavi) spada med majhne pasme. Dlaka je močno skodrana in volnata. Barva dlake: črna, bela, rjava, srebrna, marelična. Dlaka ne izpada. Nega je kar zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje in redno oblikovanje.

 

KODER PRITLIKAVI

Karakter pasme

Po naravi je zelo inteligenten, učljiv, energičen, vzdržljiv, ustrežljiv, ubogljiv, aktiven, pozoren, ima prisoten lovski nagon, dominanten, samosvoj, učljiv. Lastnika in družinske člane ima zelo rad. Do otrok je prijazen, vseeno pa je potreben nadzor pri igri. V odnosu do drugih živali ni problematičen, razen do malih živali (ptice, hrčki ipd.), ki mu pomenijo plen. Potrebuje veliko gibanja in igranja. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, aktiven, imeti mora dovolj prostega časa in pri vzgoji uporabljati pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: alergije kože, težave z očmi, epilepsija.