Pasma KODER SREDNJI –>

KODER SREDNJI

(Caniche – Poodle – Medium size)

 

KODER SREDNJI9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 2: Kodri
št. FCI standarda: 172

Velikost: od 35 do 45 cm
Teža: od 12 do 22 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Spada med stare pasme, katere izvor ni popolno dokumentiran. Prva predstavnica te pasme je bila omenjena leta 1743. V sedanjem času je predvsem družni pes, ki dosega lepe uspehe tudi na razstavah.

 

Opis pasme

Koder (srednji) je po obliki je skladno grajen, čvrst, mišičast in eleganten pes. Spada med srednje velike pasme. Dlaka je bogata, skodrana in volnata. Barva dlake: črna, bela, rjava, srebrna, marelična.

 

KODER SREDNJI

Karakter pasme

Po naravi je zelo inteligenten, učljiv, dojemljiv, aktiven, poslušen, ustrežljiv, ubogljiv, prijazen, vesel, lojalen, ponosen, zvest. Možne negativne lastnosti: sramežljivost, agresivnost. Lastnika in družinske člane ima zelo rad in uživa v njihovi družbi. Z otroki se rad igra. V odnosu do drugih živali ni problematičen, razen do malih živali (ptice, hrčki ipd.), ki mu pomenijo plen. Potrebuje veliko gibanja in igranja. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša. Lastnik mora biti odločen, avtoritativen, dosleden, aktiven, imeti mora dovolj prostega časa in pri vzgoji uporabljati pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: alergije koče, bolezni oči, displazija kolkov, epilepsija.