Pasma KODER TOY –>

KODER TOY

(Caniche – Poodle – Toy)

 

KODER TOY9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 2: Kodri
št. FCI standarda: 172

Velikost: od 23 do 28 cm
Teža: od 2,5 do 5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Spada med stare pasme, saj je svojo priljubljenost dosegel že v 17. stoletju. Njegov izvor ni povsem dokumentiran, saj obstaja več variant, od kod naj bi prispel (Rusija, Iberija, Francija, Nemčija). Uporabljali so ga predvsem kot prinašalca pri lovu. V sedanjem času je predvsem družni pes, dobre rezultate pa dosega tudi pri agilitiyju, poslušnosti in pri sledenju.

 

Opis pasme

Koder (toy) spada med majhne pasme psov. Dlaka je bogata, močno skodrana, volnata. Dlaka ne izpada. Barva dlake: črna, bela, rjava, srebrna, marelična. Nega je kar zahtevna, saj obsega pogosto krtačenje, česanje, oblikovanje, striženje, po potrebi kopanje. S primerno prehrano bo dlaka voljna in lesketajoča.

 

KODER TOY

Karakter pasme

Po naravi je Koder (toy) zelo inteligenten, učljiv, dojemljiv, aktiven, poslušen, ubogljiv, ponosen, eleganten, rad je v središču pozornosti, prikupno ošaben, samosvoj, zvest, nežen, hvaležen, vesel. Do otrok je sicer prijazen, vendar druženje z njimi ni priporočljivo brez nadzora, saj ga lahko zaradi njegove majhnosti nehote težje poškodujejo. Zelo rad ima igranje (frizbi, žogica), druženje z družino in druge aktivnosti, saj ima veliko kondicije. Primeren je lastnik, ki je aktiven, ima na razpolago dovolj časa za druženje, je prijazen, odločen, dosleden in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: luksacija pogačice, sečni kamni, poškodbe medvretenčnih ploščic, krči, bolezni oči, srca in ožilja.