Pasma KODER VELIKI –>

KODER VELIKI

(Caniche – Poodle – Standard)

 

KODER VELIKI9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 2: Kodri
št. FCI standarda: 172

Velikost: od 45 do 62 cm
Teža: do 30 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Sodi med stare pasme, saj je na področju Evrope poznan že okoli 400 let. Predstavniki te pasme so bili umetniško upodobljeni na reliefih iz 1. stoletja in na slikah iz 15. stoletja. Izvor pasme ni dokumentiran in obstaja več variant, od kod je prispel na to področje. Prvotno so ga uporabljali kot prinašalca lovskega plena iz vode, za cirkuške pse. Po velikosti so jih pričeli deliti v 20. stoletju. V sodobnem času so predvsem družni psi, lepe rezultate dosegajo pri športnih tekmovanjih, prav tako pa so prisotni tudi kot terapevtski psi.

 

Opis pasme

Koder (veliki) spada med velike pasme. Njegova dlaka je dolga, skodrana, bogata in volnata. Barva dlake: črna, bela, kostanjevo rjava, srebrna, marelična.

 

KODER VELIKI

Karakter pasme

Po naravi je Koder (veliki) zelo inteligenten, učljiv, aktiven, energičen, ustrežljiv, ubogljiv, vzdržljiv, spreten, zvest, učljiv, nadarjen, eleganten, prijazen, vesel, prilagodljiv. Možne negativne lastnosti: lajanje, žvečenje/uničevanje predmetov. Naštetemu se lahko izognemo s primerno in pravočasno socializacijo in z dovolj druženja s psom. Lastniku in družinskim članom je zelo vdan in uživa v njihovi družbi. Z otroki se rad igra. Rad ima sprehode, igre, plavanje. Primerno bivalno okolje je stanovanje oziroma hiša. Primeren je lastnik, ki je aktiven, ima na razpolago dovolj časa za druženje, je prijazen, odločen, dosleden in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolkov, infekcije ušes, bolezni oči.