Pasma KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL PAPILON –>

KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL PAPILON – METULJČEK

(Epagneul nain Continental – Continental Toy Spaniel Papillon)

 

KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL PAPILON9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 9: Kontinentalni toy španjeli
št. FCI standarda: 77

Velikost: do 28 cm
Teža: – pod 2,5 kg
– od 2,5 do 5 kg
(teža je razdeljena na dve kategoriji)
Življenjska doba: do 17 let

 

Zgodovina pasme

Kontinentalni pritlikavi španjel spada med stare pasme, saj so ga slikarji upodobili že na dvornih slikah. Sprva je bil dvorni pes, saj je bil zelo priljubljen med plemiči. Njegov izvor ni točno določen. V sodobnem času je predvsem družni pes, dobre rezultate pa dosega tudi na tekmovanjih (agility, obidence, dog dance, flyball, razstave).

 

Opis pasme

Obstajata dve varianti te pasme:

– pritlikavi španjel – papilon (metuljček), ki ima velika pokončna ušesa, ki spominjajo na metulja
– pritlikavi španjel –phalene (vešča), ki ima velika viseča ušesa, ki spominjajo na veščo.

Po obliki je Kontinentalni pritlikavi španjel majhen, krhek in skladno grajen pes. Dlaka je mehka, bogata, rahlo valovita in svilnata, po telesu je daljša (do 20 cm) ter krajša po glavi in nogah. Podlanke nima. Barva dlake: dovoljene so vse barve, razen jetrne. Po telesu mora prevladovati bela barva, razen po glavi. Glava je lahko različnih barv, po sredini glave je zaželena bela črta. Nega obsega redno krtačenje in česanje, čiščenje ušes, oči in zob, striženje krempljev, občasno kopanje.

 

KONTINENTALNI PRITLIKAVI ŠPANJEL PAPILON

Karakter pasme

Po naravi je Kontinentalni pritlikavi španjel inteligenten, samovoljen, vesel, prijazen, živahen, aktiven, učljiv, hudomušen, rad ima pozornost, zelo subtilen (začuti veselje ali žalost članov svoje družine in se temu primerno odzove), nežen, pozoren, poslušen, odločen, pogumen, radoveden, prisoten ima lovski nagon (prinašanje stvari). Možne negativne lastnosti: zamerljiv, trmast, občutljiv,ljubosumen. Na lastnika je zelo navezan in si želi biti ves čas v njegovi družbi, poleg tega mu je pripravljen v vsem ugoditi. Priznava samo enega lastnika. Ostale družinske člane in otroke ima zelo rad, dokler niso preveč vsiljivi. Na tuje osebe opozori z glasnim lajanjem, do njih je sprva nezaupljiv, kasneje prijazen. V odnosu z drugimi živalmi ni problematičen. Primerno bivalno okolje je stanovanje. Primeren je lastnik, ki mu izkazuje dovolj ljubezni, pozornosti, je odločen, ima na razpolago dovolj prostega časa, dosleden in vsekakor pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Potrebuje redne sprehode, ki naj bodo zmerni, dovolj drugih aktivnosti in primerno nego.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: problemi s pogačico, bolezni oči, slabo prenaša vremenske spremembe (mraz, vročina).