Pasma KROMFORLANDER –>

KROMFORLANDER

(Kromfohrländer)

 

KROMFORLANDER9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 10: Kromfohrländer
št. FCI standarda: 192

Velikost: od 38 do 46 cm
Teža: od 11 do 16 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Nemčija, področje Siegerlanda. Kromforlander spada med mlajše pasme. Vzrejen je bil s križanjem resastega foksterierja in bretonskega grifona po drugi svetovni vojni. Uporabljali so ga kot čuvaja v urbanih naseljih in spremljevalca. Standard pasme je bil uradno priznan leta 1953. Izven domovine je pasma skoraj nepoznana.

 

Opis pasme

Kromforlander spada med srednje velike pse, močne in čokate postave. Dlaka je gosta, ostra, trda in srednje dolga. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake: bela z lisami oziroma polji v različnih rjavih odtenkih. Nega ni zahtevna, zadošča redno krtačenje.

 

KROMFORLANDER

Karakter pasme

Po naravi je Kromforlander inteligenten, prijazen, ljubeč, izvrsten čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, prilagodljiv, poslušen, temperamenten, igriv. Na lastnika je zelo navezan, rad pa ima tudi ostale družinske člane. Do otrok in tujcev je sprva zadržan, kasneje se z njimi zelo zbliža. Najprimernejše bivalno okolje je stanovanje. Primeren je lastnik, ki razpolaga z dovolj prostega časa, je odločen in uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: displazija kolen.