Pasma MALI BRABANCON –>

MALI BRABANCON

(Petit Brabançon – Small Brabant Griffon)

 

MALI BRABANCON9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 3: Mali belgijski psi
– 3.2 Mali Brabancon
št. FCI standarda: 82

Velikost: višina ni določena s standardom
Teža: od 3 do 5 kg
(pri manjših psih teža ne presega 3 kg, pri večjih pa samci ne smejo biti težji od 4,5 in samice od 5 kg. Tolerira se odstopanje 100 g)
Življenjska doba: od 13 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Belgija. Spada med stare pasme. O izvoru obstaja več teorij: po eni izmed njih naj bi pasma nastala okoli leta 1880 na podlagi križanja mopsa, opičjega pinča,yorkshire terierja in pritlikavega šnavcerja. Omeniti je potrebno, da tej pasmi podobne pse zasledimo na slikah iz 15. stoletja. Glede na to izvor ni popolnoma določen. Včasih so ga uporabljali za lov na miši in podgane, v sedanjem času pa je Mali Brabancon predvsem pes družabnik.

 

Opis pasme

Mali Brabancon spada med male pasme. Dlaka je kratka, gosta in ščetinasta na otip. Podlanka je gosta. Barva dlake: rdeča, rjava ali črna z ožigi. Nega obsega redno krtačenje, čiščenje uhljev in striženje nohtov.

 

MALI BRABANCON

Karakter pasme

Po naravi je Mali Brabancon zelo živahen, energičen, dober čuvaj, zelo inteligenten, lahko učljiv, zvest, vdan, včasih svojevoljen, radoveden. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume, če jih je navajen od malega, sicer njihove družbe ne pogreša. V odnosu do drugih živali sicer ni problematičen, se pa izogiba večjih psov, ki se jih boji; pri manjših domačih živalih pa lahko zavlada njegov lovski nagon. Do tujcev je zadržan, na njihovo prisotnost opozori z lajanjem. Edino primerno bivalno okolje je stanovanje. Primeren je lastnik, ki ima veliko potrpljenja, je dosleden, odločen in ima na razpolago dovolj prostega časa za druženje. Priporoča se pozitivna stimulacija, saj so predstavniki te pasme precej občutljivi na grobo vedenje.

 

Zdravje pasme

Pasma spada med zelo zdrave, saj nima posebnih težav. Omeniti kaže smrčanje, ki je posledica kratkega gobca.