Pasma MALI LEVJI PES –>

MALI LEVJI PES

(Petit chien lion – Little Lion Dog)

 

MALI LEVJI PES9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 1: Bišoni in sorodne pasme
– 1.3 Mali levji pes
št. FCI standarda: 233

Velikost: od 26 do 32 cm
Teža: od 4 do 8 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Francija. Mali levji pes spada med stare pasme psov, saj je omenjena že v 14. stoletju. Uradni standard je bil priznan leta 1961. Nastopa kot spremljevalni pes. Pasma je precej razširjena v skandinavskih državah. V Sloveniji je samo nekaj predstavnikov te pasme.

 

Opis pasme

Mali levji pes spada med male pasme psov. Telo je nizko, kratko in skladno grajeno. Dlaka je dolga, valovita in obsega vse barve in barvne kombinacije. Najbolj zaželene barve: bela, črna, citronasto rumena. Nega ni zahtevna, saj obsega redno krtačenje in striženje (na značilno »lion cut«, predvsem, če se udeležuje razstav).

 

MALI LEVJI PES

Karakter pasme

Po naravi je Mali levji pes vdan, pogumen, samozavesten, inteligenten, samostojen, včasih samovoljen, družaben, učljiv. Pri vzgoji ne prenaša prisile. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in trpi, če ni v njihovi družbi. Rad ima otroke. Z drugimi živalmi se dobro razume. Primeren lastnik je tisti, ki je ljubezniv, ima veliko časa za druženje, je odločen, dosleden, uporablja pozitivno stimulacijo in primerno motivacijo.

 

Zdravje pasme

Pasma nima posebnih zdravstvenih težav. Prisotne pa so gensko pogojene bolezni: problemi s pogačicami, težave z očmi (napredna atropija mrežnice, siva mrena).