Pasma MALTEŽAN –>

MALTEŽAN

(Maltese)

 

MALTEŽAN9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 1: Bišoni in sorodne pasme
– 1.1 Bišoni
št. FCI standarda: 65

Velikost: – samec meri od 21 do 25 cm
– samica meri od 20 do 23 cm
Teža: od 3 do 4 kg
Življenjska doba: okoli 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Malta. Po nekaterih podatkih naj bi bil predstavnik najstarejše pasme na svetu. Njegov izvor sega že v pradavnino, in sicer okoli leta 6000 pred našim štetjem. Že ves čas nastopa Maltežan predvsem v vlogi družnega psa. Dobre rezultate dosega tudi v agilitiju.

 

Opis pasme

Maltežan spada med majhne pse. Telo je čvrsto in skladno grajeno. Dlaka je svilnata in sega do tal. Podlanke nima. Barva dlake: bela; dovoljena je rahla citronasta barva po ušesih, vendar ni zaželena. Nega je zelo zahtevna, saj je potrebno dnevno česanje, kopanje vsak teden in striženje. Dlako nad očmi spenjamo v čopek.

 

MALTEŽAN

Karakter pasme

Po naravi je Maltežan nežen, pogumen, ponosen, samozavesten, zvest, ljubek, ljubezniv, zelo učljiv, nadpovprečno inteligenten, eleganten, temperamenten, igriv, pozoren na dogajanje v okolici, ubogljiv. Možne vedenjske težave: plašnost, agresivnost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in si ves čas želi biti v njihovi družbi. V odnosu do starejših otrok je prijazen, manjših ne sprejema dobro, saj ne prenaša vsiljivosti. Do tujcev je sprva zadržan in na njihov prihod opozori z lajanjem. Ob primerni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi, potrebna je previdnost pri večjih živalih, saj ga lahko poškodujejo. Uživa v ne predolgih sprehodih in igri. Primeren je lastnik, ki ima na razpolago veliko časa za druženje, psu nudi vso pozornost, je prijazen in pri vzgoji uporablja pozitivno stimulacijo. Primerno bivalno okolje je stanovanje.

 

Zdravje pasme

Posebnih zdravstvenih težav pasma nima, možne pa so težave s kožo, zobmi in sklepi, kakor pri ostalih majhnih pasmah.