Pasma MOPS –>

MOPS

(Pug)

 

MOPS9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 11: Mali molosoidni tipi psov
št. FCI standarda: 253

Velikost: od 25 do 32 cm
Teža: od 6,3 do 8,1 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Mops spada med zelo stare pasme, saj izvira iz obdobja 500 let pred našim štetjem. O njegovem nastanku obstaja več variant, po vsej verjetnosti pa je njegova prvotna domovina Kitajska. V Evropo je prispel s trgovskimi ladjami v 16. stoletju. Iz Nizozemske se je razširila po vseh evropskih dvorih. Pasma je konec 19. stoletja skoraj izumrla, v drugi polovici 20. stoletja pa se je z načrtno vzrejo ponovno obnovila in postala popularna.

 

Opis pasme

Mops spada med majhne pasme psov. Po izgledu je kvadrataste oblike, mišičast in skladno grajen. Dlaka je gosta, mehka, sijoča in kratka. Podlanka je zelo gosta, razen pri črnih predstavnikih. Barva dlake je lahko srebrna, črna, marelična ali bež s črnimi oznakami. Nega ni zahtevna, saj zadošča tedensko krtačenje, kopanje 3 do 4 krat na leto, striženje krempljev ter čiščenje ušes in nosne gube.

 

Karakter pasme

Po naravi je Mops inteligenten, živahen, ponosen, samozavesten, vesel, družaben, živahen, zvest, učljiv, pozoren na okolico, radoveden, prilagodljiv, šaljiv, prikupen. Možne vedenjske težave: svojeglavost. Laja zelo redko. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in je zelo nežen do njih, uživa v skupni igri. Do tujcev je prijazen. Zelo dobro se razume z živalmi, ki bivajo skupaj z njim, ravno tako tudi z ostalimi, če je pravilno socializiran. Edino primerno bivalno okolje je stanovanje. Potrebuje krajše sprehode. Primeren je lastnik, ki ima na voljo dovolj prostega časa, je prijazen in uporablja pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: slabše prenaša vročino, težave s kožo, očmi, epilepsija. Omeniti je potrebno, da zaradi oblike gobčka občasno smrči. Poleg tega je nagnjen k debelosti in je potrebno skrbno nadzorovati prehrano.