Pasma SHIH TZU –>

SHIH TZU

(Shih Tzu)

 

SHIH TZU9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 5: Tibetanske pasme
št. FCI standarda: 208

Velikost: od 24 do 27 cm
Teža: od 5 do 8 kg
Življenjska doba: do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tibet. Shih Tzu spada med stare pasme, saj so bili predstavniki teh psov prisotni že na cesarskem dvoru. Razširil se je po vsem svetu. Zelo popularen je predvsem v ZDA. Ves čas obstoja je nastopal v vlogi družnega psa.

 

Opis pasme

Po videzu je Shih Tzu majhen, robusten, močne konstitucije. Dlaka je močna, gladka in dolga. Podlanka je bogata. Barva dlake: dovoljene so vse barve in barvne kombinacije. Zaželen je bel pramen med očmi in na konici repa. Nega je zahtevna, saj obsega krtačenje dvakrat na teden, kopanje vsaka dva tedna in po potrebi striženje.

 

SHIH TZU

Karakter pasme

Njegov značaj je prav poseben. Po naravi je Shih Tzu inteligenten, igriv, živahen (zunaj), umirjen (v stanovanju), ubogljiv, učljiv, družaben, nezamerljiv, ljubezniv, nežen, samozavesten, ponosen, prebrisan, navihan. Možne težave: plašen. Redko laja. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke in njihovo družbo ima zelo rad. Do tujcev je zadržan. Ob primerni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi. Primerno bivalno okolje je stanovanje, saj želi biti ves čas v družbi svoje družine. Zadoščajo kratki sprehodi, vendar ne ob slabem vremenu. Primeren je lastnik, ki ima veliko prostega časa, je ljubezniv, potrpežljiv in uporablja pri vzgoji pozitivno stimulacijo.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: luksacija pogačic, težave z dihanjem, entropija, bolezni ledvic, volčje žrelo, vnetje ušes, težave z očmi. Slabo prenaša vročino in mraz.