Pasma TIBETANSKI TERIER –>

TIBETANSKI TERIER

(Tibetan Terrier)

 

TIBETANSKI TERIER9. FCI skupina: Družni psi
Sekcija 5: Tibetanske pasme
št. FCI standarda: 209

Velikost: – samec meri od 35,6 do 40,6 cm
– samice so nekoliko nižje
Teža: od 8 do 12 kg
Življenjska doba: okoli 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Tibet. Tibetanski terier spada med najstarejše pasme psov. Njegov razvoj se je vršil skozi več stoletij. V tem času se je njegova podoba, v primerjavi z njegovimi predniki, precej spremenila. Izhajal naj bi iz večjega dolgodlakega ovčarskega psa, s področja Kavkaza, Mongolije in Tibeta. Vzrejali so jih v samostanih. Kljub temu, da ga imenujejo terier, nima nikakršnih skupnih točk z njimi. Poimenovanje je posledica tega, da so bili nekdaj psi razdeljeni v drugačne skupine, kot so sedaj. Včasih so ga uporabljali za čuvaja karavan, danes pa je predvsem spremljevalec. V Evropo je prispel leta 1922. V Veliki Britaniji je bila pasma registrirana leta 1931. Kasneje se je pasma razširila v ZDA, Skandinavijo in Nemčijo. Dobro se izkaže tudi v agilitiju in obediencu, zraven tega nastopa tudi v vlogi službenega psa, kot pomočnik slepim, gluhim, otrokom z motnjami v razvoju, bolnim in ostarelim.

 

Opis pasme

Po obliki je Tibetanski terier srednje velik, kvadratne oblike, krepak in mišičast pes. Dlaka je gosta, dolga, tanka, ravna ali valovita. Podlanka je tanka in volnata. Glava je bogato odlakana, rep je košat. Barva dlake: bela, smetanasta, barva soboljevine, zlata, siva, črna; lahko je dvo- ali tro-barvna kombinacija. Dovoljeni nista čokoladna ali jetrna barva. Skoraj vsi predstavniki te pasme imajo na prsih belo liso, ne glede na barvo dlake. Zanimivo je, da se barva dlake do tretjega leta starosti lahko spremeni. Nega dlake je srednje zahtevna, ker podlanka ne izpada in se rada sprijema v vozle. Potrebno je redno krtačenje vlažne dlake s kovinsko krtačo, kopanje enkrat mesečno.

 

TIBETANSKI TERIER

Karakter pasme

Po naravi je Tibetanski terier inteligenten, živahen, zvest, radoveden, družaben, igriv, pozoren, rad nadzira okolico, poln energije, ima odlično koncentracijo in kondicijo, neagresiven, prijazen. Pozornost rad sprejema, vendar jo tudi vrača. Razpolaga z izrednim sluhom. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in jim želi ugajati s svojim vedenjem. Tako kot pri vseh tibetanskih pasmah, je tudi za to značilno, da se še posebej naveže na enega družinskega člana. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi, njegov prag tolerance je kar visok, če ga presežejo, se umakne. Do tujcev je zadržan, na njihovo prisotnost opozori z lajanjem. Nikoli ne laja brez vzroka. V odnosu do drugih živali ni problematičen, če je pravočasno in pravilno socializiran. Primeren je lastnik, ki vzgaja z nežno roko, vseeno pa je odločen, dosleden in ima na voljo dovolj prostega časa za druženje in aktivnosti. Priporočljivo je, da biva v stanovanju. Potrebuje dolge sprehode, tek, igre, rad se igra v vodi.

 

Zdravje pasme

Možne zdravstvene težave: bolezni oči, težave s kolki, alergije (predvsem na pike bolh).