Hibrid Affenpoo –>

 

Affenpoo, Affenpinscher Poodle

 

 

Affenpoo, Affenpinscher PoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 23 do 28 cm
Teža: od 7,5 do 11 kg oziroma od 10 do 25 kg
(teža je pogojena s tem, katera pasma je bila bolj prisotna pri križanju)
Življenjska doba: od 12 do 16 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna, saj je nastala s križanjem Affenpinscherja in Toy kodra ali Pritlikavega kodra. Pasma je bila vzrejena leta 1990. Zelo priljubljen je v Veliki Britaniji. Nastopa v vlogi družinskega psa, dobre rezultate dosega v agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Affenpoo majhen, mišičast, čvrsto grajen pes. Dlaka je srednje dolga, rahlo valovita, gosta in mehka. Obraz je močno poraščen z dlako. Barva dlake: siva, temno rjava, črna, črno rjava. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno.

 

Affenpoo, Affenpinscher Poodle

Karakter pasme

Po naravi je Affenpoo zelo inteligenten, zelo učljiv, samostojen, igriv, zelo družaben, zvest, šaljiv, vesel, srečen, dober čuvaj, pogumen, vzdržljiv, pozoren na dogajanje v okolici, radoveden, prijazen, željan pozornosti, ustrežljiv, vodljiv, zelo aktiven, ljubeč, zaščitniški, prijazen. Možne negativne lastnosti: trmoglavosti, neposlušnost – pogojeno z značajem in nepravilno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Starejše otroke ima rad, manjše malo manj, saj še nimajo izdelanega pravilnega odnosa do psa. Poleg tega je zelo posesiven do svoje hrane in igrač, zato je potrebno otroke opozoriti na to. Do tujcev je nezaupljiv. Lastnik mora biti odločen, dosleden, fizično aktiven, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, igre, trening) in drugih fizičnih ter umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava. možne so posamezne zdravstvene težave: izpah pogačice, displazija kolkov, Calve Perthes sindrom (težave s kolki), težave s srcem. Opozoriti je potrebno, da slabo prenaša vroče podnebje.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)