Hibrid Airedoodle –>

 

Airedoodle

 

 

AiredoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 55 do 66 cm
Teža: od 20 do 29 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna, saj je nastala s križanjem Airedale terierja in Kodra. Nastopa kot družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Airedoodle mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, rahlo valovita ali kodrasta in trda na otip. Barva dlake: rjava s črnimi oznakami, črna, marelična, siva, smetanasta. Nega obsega redno krtačenje, striženje dlake (ni nujno) in kopanje, če je nujno potrebno.

 

Airedoodle

Karakter pasme

Po naravi je Airedoodle srečen, vesel, zelo aktiven, dober lovec, igriv, družaben, prijazen, nežen, radoveden, pogumen, željan pozornosti, zabaven, energičen, vzdržljiv, zvest. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, neposlušnost – povezano z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad. Do tujcev je nezaupljiv. V odnosu do drugih živali ni problemov. Težko prenaša osamljenost. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Potrebuje veliko gibanja (sprehod, tek, igre, plavanje, trening) in drugih fizičnih ter umskih aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov, izpah pogačice, Addisonova bolezen (slabo delovanje nadledvične žleze).

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)