Hibrid Wolfdog –>

 

 

American Wolfdog – Wolfdog – Wolf-dog hybrid

 

 

WolfdogHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: – samec meri od 66 do 84 cm
– samica meri od 63,5 do 81 cm
Teža: – samec od 30 do 46,5 kg
– samica od 26 do 37 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

Zgodovina pasme

Pasma je nastala s križanjem volka in psa (navadno Malamuta, Huskya in Nemškega ovčarja). Nekateri strokovnjaki menijo, da je izraz »hibridna pasma« nepravilen, saj hibridna pasma navadno pomeni psa, ki je nastal iz dveh čistokrvnih psov. V nekaterih državah je lastništvo teh psov prepovedano. Nastopa kot družinski pes, čeprav po mnenju nekaterih strokovnjakov ni primeren. Mnenja o primernosti te pasme so različna. Ameriški volčji pes ne spada med čistokrvne pasme psov, zato se ga tudi ne more registrirati pri večjih pasjih organizacijah, kot so FCI ali AKC.

Opis pasme

Po obliki je Wolfdog srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta in trda. Barva dlake: siva, bela, črna ter druge barve in barvne kombinacije. Dlaka ga dobro varuje pred različnim vremenskimi razmerami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

Karakter pasme

WolfdogPo naravi je Wolfdog zelo inteligenten, težje učljiv, slabše vodljiv, plašen, sramežljiv, hiter, glasen, gibčen, mladiči so igrivi in prilagodljivi, odličen čuvaj, zelo teritorialen, čustveno občutljiv, samostojen, neodvisen, vzdržljiv, energičen, aktiven, prijazen, zabaven. Možne negativne lastnosti: agresivnost, neobvladljivost, dominantnost, nepredvidljivost, pretirana plašnost, trmoglavost, neposlušnost – v največji meri pogojeno z značajem, deloma tudi z neprimerno vzgojo, prepozno socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Čute za vid, voh in sluh ima izjemno razvite. Omeniti je potrebno, da volk v naravi živi v krdelu, zato se potomec težko privadi individualnemu življenju. Na lastnika je zelo navezan. Druženje z otroki ni priporočljivo. Tuje ljudi slabo sprejema. Odnos do drugih živali ni dober. Pasma se ne priporoča za ljudi, ki niso strokovnjaki s področja kinologije, saj potrebuje posebno obravnavo. Njegovi geni prostoživeče živali so zelo močni, zato je težje obvladljiv in se težko pokori. Lastnik mora biti izredno izkušen, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, fizično aktiven (lovec, športnik), zelo potrpežljiv, samozavesten, čustveno zrel, odgovoren, iznajdljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Tipične značilnosti volka se pokažejo pri starosti okoli 18 mesecev, dozori pri starosti okoli 3 let. Primerno bivalno okolje je izoliran pesjak z dobro ograjenim velikim vrtom, po možnosti na podeželju. Bivanje v stanovanju ni primerno. Potrebuje veliko gibanja (tek, sprehod, igre, trening, zaposlitev), druženja in drugih fizičnih ter umskih dejavnosti. Na sprehodu je nujna uporaba povodca.

Zdravje pasme

Pasma je načeloma zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave, ki so podedovane od prednikov. Opozoriti je potrebno, da ima navadno posebne prehranske potrebe.

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc)
UCA (United Canine Association)