Hibrid Bassetoodle –>

 

Bassetoodle, Bastoodle, Basoodle, Bassettdoodle

 

 

BassetoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 28 do 36 cm
Teža: od 8 do 12 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Pasma je hibridna, saj je nastala s križanjem Basseta in Pritlikavega kodra. Nastopa v vlogi družinskega psa. Dobre rezultate dosega v agilitiju.

 

Opis pasme

Po obliki je Bassetoodle majhen, podolgovat, noge so kratke. Po obliki spominja na Basseta, po dlaki pa povzema značilnosti kodra. Dlaka je srednje dolga, mehka, kodrasta in gosta. Brki so dolgi. Barva dlake: rdeča in bela, rdeča, črna in bela, marelična in bela, rjava, črna, tribarvna. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje tako pred mrazom kot pred vročino.

 

Bassetoodle

Karakter pasme

Po naravi je Bassetoodle zelo inteligenten, učljiv, družaben, zvest, prijazen, ubogljiv, vodljiv, vesel, igriv, šaljiv, srečen, ljubeč, dober lovec, pogumen, vzdržljiv, aktiven, radoveden, pozoren na dogajanje v okolici. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: plašnost, agresivnost do drugih psov; trmoglavost – povezano z nepravilno socializacijo in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad in je do njih zelo nežen. Otroke je potrebno poučiti o pravilnem odnosu, da ga nehote ne bi poškodovali (občutljiva hrbtenica). Do tujcev je nezaupljiv in njihov prihod oznani z lajanjem oziroma zavijanjem. Ob primerni socializaciji dobro sprejema druge pse in ostale živali. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske dejavnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje dnevne sprehode, igre, trening in druge fizične ter umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: vnetja ušes. Posebno pozornost je potrebno nameniti prehrani, saj je nagnjen k debelosti.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)