Hibrid Bernedoodle –>

 

Bernedoodle, Bernese Mountain Poo

 

 

BernedoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: višina ni določena in je skladna s težo.
Teža: glede na težo ločimo tri variante:
– standardni tehta od 19 kg navzgor
– srednji tehta od 7,5 do 18,5 kg
– toy tehta od 5,5 do 7,5 kg
Življenjska doba: od 10 do 12 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Kanada. Pasma je hibridna in je nastala s križanjem Bernskega planšarja in kodra. Pasma obstaja od leta 2003 in ni pogosta. Nastopa v vlogi družinskega psa. Uspešen je tudi kot terapevtski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Bernedoodle čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je srednje dolga, gosta, debela, lahko je mehka ali trda, valovita ali kodrasta. Barva dlake: črna, črna in bela, lahko s posameznimi rjavimi ali belimi oznakami. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, če je nujno potrebno. Dlaka ga dobro varuje pred mrzlim vremenom. V leglu je navadno od 6 do 10 mladičev.

 

Bernedoodle

Karakter pasme

Po naravi je Bernedoodle zelo inteligenten, dobro učljiv, energičen, prijazen, družaben, zvest, zabaven, aktiven, ljubeč, vesel, igriv, ubogljiv, odziven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost – povezano z značajem in neprimerno vzgojo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan. V odnosu do drugih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, iznajdljiv, fizično aktiven, uporabljati mora izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje in ostale fizične in umske dejavnosti. Priporoča se zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z dobro ograjenim vrtom. Potrebuje dnevne sprehode, igre, trening in druge fizične ter umske aktivnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: vnetja ušes, displazija kolkov in komolcev, težave z očmi.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)