Hibrid BichonYorkie –>

 

 

BichonYorkie, Yo-Chon, Yorkie-Bichon, Borkie

 

 

 

BichonYorkieHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 23 do 30,5 cm
Teža: od 3,5 do 5,5 kg
Življenjska doba: od 12 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Velika Britanija. Nastal je s križanjem Bichona in Yorkshirskega terierja in je t.i. hibrid. Oblika, značaj in zdravje so pogojeni s tem, katere značilnosti posamezne pasme prevladajo. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je BichonYorkie majhen, skladno grajen pes. Dlaka je dolga, mehka, svilnata in skodrana ali ravna. Barva dlake: bela, rjava, črna, črno modra, rumeno zlata. Nega obsega pogosto krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Dlaka ni alergena, zato je primeren za alergike in astmatike.

 

BichonYorkie

Karakter pasme

Po naravi je BichonYorkie inteligenten, vesel, igriv, prijazen, ljubeč, dobrosrčen, prilagodljiv, družaben, zvest, pustolovski, radoveden, odločen, vodljiv, pogumen, energičen, aktiven. Možne negativne lastnosti: trmoglavost, destruktivno vedenje – pogojeno z značajem, nepravilno vzgojo in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima zelo rad in uživa v igri z njimi. Do tujcev je sprva zadržan, kasneje prijazen. V odnosu do drugih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, vztrajen, iznajdljiv, prijazen, ljubeč, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje dovolj vsakodnevnega gibanja, druženja in drugih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma ima lahko posamezne gensko pogojene bolezni, ki so podedovane od obeh prednikov (progresivna atrofija mrežnice, izpah pogačice, okužbe sečil). Opozoriti je potrebno, da imajo lahko težave ob cepljenjih.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)