Hibrid Border Doodle –>

 

Border Doodle, Borderdoodle, Bordoodle, Border Poodle

 

 

Border DoodleHibridne pasme psov – Designerske pasme psov

Velikost: od 35 do 48 cm
Teža: od 7 do 12 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA. Nastal je s križanjem Border Collie in standardnega pudlja in je t.i. hibrid. Oblika, značaj in zdravje so pogojeni s tem, katere značilnosti posamezne pasme prevladajo. Nastopa v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Border Doodle srednje velik pes. Dlaka je lahko dolga ali kratka, ravna ali skodrana, svilnata, mehka. Barva dlake: črna, bela, čokoladna, smetanasta. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

Border Doodle

Karakter pasme

Po naravi je Border Doodle inteligenten, hitro učljiv, aktiven, energičen, družaben, ljubeč, prijazen, srečen, zabaven, igriv, delaven, pogumen, dober čuvaj, zvest, radoveden. Slabo prenaša osamljenost. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Z otroki se dobro razume. V odnosu do drugih psov in domačih živali ni težav. Lastnik mora biti odločen, dosleden, vztrajen, iznajdljiv, prijazen, ljubeč, pri vzgoji mora uporabljati izključno pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in ostale aktivnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z vrtom. Potrebuje dovolj zmernega gibanja, druženja in drugih dejavnosti.

 

Zdravje pasme

Pasma ima lahko posamezne gensko pogojene bolezni, ki so podedovane od obeh prednikov.

 

Pasma je registrirana pri:

ACHC (American Canine Hybrid Club)
DDKC (Designer Dogs Kennel Club)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
IDCR (International Designer Canine Registry®)
DBR (Designer Breed Registry)