Izumrla pasma ALAUNT –>

ALAUNT

 

ALAUNTIzumrle pasme psov

Velikost: od 58 do 68 cm
Teža: – samec od 61 do 71 kg
– samica od 36 do 41 kg
Življenjska doba: od 12 do 14 let

 

Izvor pasme

Njegova domovina so bila pobočja Kavkaza. Alaunt ni ravno ime točno določene pasme, ampak so tako imenovali določeno skupino psov, v kategoriji Mastifov. Alaunt je obstajal od Antike do 17. stoletja, ko je izumrl. Prisoten je bil v osrednji Aziji in Evropi. Prilagojen je bil za delo in bivanje na zahtevnih gorskih terenih in ob težkih vremenskih razmerah. Bival je s kavkaškimi nomadskimi plemeni, ki so bili bojevniki, pastirji in rejci konj. Uporabljali so ga za čuvanje živine in imetja, kot pastirskega in lovskega psa. Nastopal je tudi v vlogi pomočnika vojakom. Njegovi predniki so bili verjetno domači psi (Gampr in Alabai), psi, ki so izvirali iz Perzije (Iran) in Indije ter različni mastifi in buldogi. Po nekaterih mnenjih naj bi bili predniki te pasme grški in albanski psi – predvsem pri belem Alauntu. Predvideva se, da je pasma vplivala na nadaljnji razvoj različnih pastirskih psov, ki so razširjeni na področju Azije in Evrope. Vzrok za to so preseljevanja plemen in vojne, ki so se dogajale na teh območjih.

V Franciji je bil Alaunt razdeljen v tri kategorije, ki so temeljile na izgledu psa in nalogah, za katere je bil usposobljen: Alaunt Gentil (hrt); Alaunt Veantre (lovski pes); Alaunt de Boucherie (mastif). Tudi v Španiji so pasmo delili na več skupin: Mastif, Alanos, Lebres, Ayuda (obrambna vrsta), Presa, Fila, Kubanski bloodhound.

Nekateri vzreditelji skušajo vzrediti pasmo, ki bi imela enake značilnosti kot stari Alaunt (New Alaunt, Dogo Belgrado, Abraxas buldog, Ameriški Alaunt, Antebellum Bulldog, Atamaha Plantation Dog, Abraxas Bulldog). Psi glede na različne značilnosti nastopajo kot čuvaji, lovski ali ovčarski psi.

 

ALAUNT

Opis pasme

Po obliki je bil velik, močan, mišičast pes, podoben Srednjeazijskemu ovčarju. Glava je bila široka. Dlaka je bila gosta, kratka in ravna. Barva dlake: črna, rjavo črna, rjava, peščeno bela, bela, rumeno bela in različne barvne kombinacije. Dlaka ga je dobro varovala pred težkimi vremenskimi razmerami.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil inteligenten, učljiv, samostojen, delaven, vzdržljiv, hiter, dober tekač, vztrajen, zvest, družaben, imel je lovski nagon, dober čuvaj, pripaden, ubogljiv, zelo poslušen, lojalen, gibčen, pogumen, zaščitniški, zelo aktiven. Na lastnika je bil zelo navezan in do njega izredno zaščitniški. Do nepoznanih ljudi je bil nezaupljiv.

 

Zdravje pasme

Alaunt se je ponašal z zelo dobrim zdravjem.