Izumrla pasma ALPSKI ŠPANJEL –>

ALPSKI ŠPANJEL

(Alpine Spaniel)

 

ALPSKI ŠPANJEL
Izumrle pasme psov

Velikost: okoli 80 cm
Teža: od 40 do 45 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Švica, predel Le Grand St. Bernard. Vzrejali so jih v samostanih. Uporabljali so ga pri gorskih reševanjih, kot čuvaja živine in imetja ter kot spremljevalca. Dobro je bil prilagojen za delo in bivanje na zahtevnih gorskih terenih, ob ekstremnih vremenskih razmerah. Vzrok izumrtja je v pogostih nesrečah psov in izbruhu različnih bolezni. Nekateri podatki kažejo, da bi lahko bil prednik sodobnega Bernardinca in Clumber španjela. V Naravoslovnem muzeju v Bernu so imeli do leta 1926 razstavljen primerek psa, ki je živel v obdobju od 1800 do 1814. Pri obnavljanju so ga namerno prilagodili obliki današnjega Bernardinca in s tem uničili dokaz o prvotni podobi Alpskega španjela. Pasma je uradno izumrla leta 1839.

 

ALPSKI ŠPANJEL

Opis pasme

Po obliki je bil Alpski španjel velik, močan, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je bila krakta, gosta, debela in kodrasta. Podlanka je bila gosta in mehka. Barva dlake: svetlo rjava in bela, rdeče rjava in bela, rjava in bela. Dlaka ga je dobro ščitila pred vremenskimi vplivi.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Alpski španjel zelo inteligenten, učljiv, pogumen, vzdržljiv, vztrajen, prijazen, družaben, zvest, prilagodljiv.