Izumrla pasma ANGLEŠKI BELI TERIER –>

ANGLEŠKI BELI TERIER

(English White Terrier – Old White Terrier – Old English White Terrier)

 

ANGLEŠKI BELI TERIERIzumrle pasme psov

Velikost: od 25,5 do 36 cm
Teža je bila razporejena v dve kategoriji:
– od 5,5kg do 7 kg,
– od 7 kg do 16 kg

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Velika Britanija. Pasma je obstajalo okoli 100 let. Po nekaterih podatkih je bila prva vrsta terierjev, ki je bila vzrejena izključno za sodelovanje na razstavah. Dokumentacija o njegovih prednikih je nepopolna: po nekaterih podatkih so ga vzredili izključno iz belih terierjev, po drugi varianti pa naj bi bil vzrejen s križanjem terierjev in drugih pasem (Italijanski Greyhound, Whippet, Bull terier). Pasma je bila uradno priznana leta 1874, imela je tudi svoj standard. Znan je tudi kot predhodnik Boston terierja, Bull terierja in verjetno tudi drugih pasem. Izumrla je v začetku 20. stoletja. Zadnji pes je bil vpisan v rodovniško knjigo vpisan leta 1904.

 

ANGLEŠKI BELI TERIER

Opis pasme

Po obliki je bil Angleški beli terier majhen, čvrst, mišičast, skladno grajen pes. V primerjavi z drugimi terierji je imel bolj podolgovato glavo in dolg rep. Dlaka je bila kratka, gladka, gosta, trda in priležna. Barva dlake: bela.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Angleški beli terier inteligenten, učljiv, prijazen, zvest, družaben, radoveden, energičen, odločen, prilagodljiv, vztrajen, delaven, pogumen, občasno nervozen, aktiven, ljubeč.

 

Zdravje pasme

Pasma je imela precej zdravstvenih težav (gluhost, šibkost, nervoznost in gensko pogojene bolezen), zaradi katerih je posledično izumrla.