Izumrla pasma BRAQUE DUPUY –>

BRAQUE DUPUY

(Dupuy Pointer – Du Puy Pointer)

 

BRAQUE DUPUYIzumrle pasme psov

Velikost: od 63,5 do 69 cm
Teža: od 17 do 19 kg
Podatki o življenjski dobi in zdravju niso poznani

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Francija, regija Poitou-Charentes. Pasma je obstajala od 19. stoletja. Izvor pasme ni dokumentiran. Po eni izmed razlag naj bi ga vzredili s križanjem Francoskega ptičarja in afriškega Sloughija; po drugi razlagi naj bi bili njegovi prednik Španski, Portugalski ptičar ali Angleški ptičar. Uporabljali so ga kot lovskega psa na ptice. Bil je zelo priljubljen v svoji domovini, drugod skoraj ni bil poznan. Pasma je v svoji prvotni obliki izumrla v drugi polovici 20. stoletja. Po nekaterih podatkih naj bi pasma še obstajala v nekaterih predelih Evrope. Postavlja se vprašanje, če je to še vedno pes, z značilnostmi te pasme. Zanimivo je, da se je okoli leta 1960 pojavilo zanimanje za obnovitev te pasme, sprejet je bil celo standard, nato pa je zamisel zamrla.

 

BRAQUE DUPUY

Opis pasme

Po obliki je bil Braque Dupuy srednje velik, vitek, močan in skladno grajen pes, s tankimi nogami. Glava je bila dolga in ozka. Dobro je bil prilagojen za delo na zahtevnih terenih (močvirja) ob različnih vremenskih razmerah. Dlaka je bila kratka, gosta, ravna in gladka. Barva dlake: bela, belo oranžma, belo jetrna.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Braque Dupuy inteligenten, poslušen, hiter, gibčen, spreten, dober lovec, dober tekač, zvest, družaben, vztrajen, vzdržljiv, prijazen, delaven, nežen, živahen, energičen, navdušen, prilagodljiv. Imel je zelo razvit čut za voh.