Izumrla pasma BULLENBEISSER –>

BULLENBEISSER

(Barenbeiszer – Bullenbijter – Bullenbijter)

 

BULLENBEISSERIzumrle pasme psov

Velikost: od 51 do 76 cm
Pri teži so obstajale tri kategorije:
– od 16 do 25 kg,
– od 25 do 41 kg
– od 41 do 54,5 kg in več.
Podatki o življenjski dobi in zdravju niso poznani

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Nemčija. Pasma je bila stara, saj je obstajala že v Rimskem imperiju. Njegovi predniki so bili stari molosoidi, ki so bili razširjeni po ozemlju današnje Evrope. Pasma je izumrla konec 19. stoletja. Uporabljali so ga kot čuvaja, lovskega in borbenega psa. Vzrok izumrtja je iskati predvsem v nenačrtni in neselektivni vzreji. Rejci so to pasmo uporabili za vzrejo nove pasme Bokser in tako prispevali k njenemu izumrtju. Zanimivost: neposredni potomec te pasme je Pitbull terier, medtem ko je Bokser le 70% potomec te pasme.

 

BULLENBEISSER

Opis pasme

Obstajali sta dve lokalni varianti te pasme:
– Brabanter Bullenbeisser
– Danziger Bullenbeisser

Po obliki je bil Bullenbeisser velik, čvrst, mišičasto grajen pes. Glava je bila velika. Spominjal na Španskega bull terierja in Argentinsko dogo. Dlaka je bila kratka, gosta in priležna. Barva dlake: različni odtenki rjave, belo rjava, progasta. Prsi so bile velikokrat bele.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Bullenbeisser inteligenten, temperamenten, gibčen, močan, odličen lovec, odločen, samozavesten, samostojen, energičen, aktiven, oster, dober čuvaj, zelo zaščitniški, zvest, prilagodljiv, vzdržljiv, vztrajen.