Izumrla pasma HAVAJSKI POI –>

HAVAJSKI POI

(Hawaiian Poi Dog – Io Mākue – Ilio – Poi Dog – Native Hawaiian Dog – Hawaiian Islander)

 

HAVAJSKI POIIzumrle pasme psov

Velikost: okoli 35 cm
Teža: od 11 do 16 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina so bile ZDA, Havaji. Na to področje se je naselil skupaj s Polinezijci v obdobju med 300 in 800 let pred našim štetjem. Njegov izvor ni znan, verjetno pa je rezultat križanj med različnim primitivnimi psi tega otočja. Po nekaterih mnenjih, je možno, da je prišlo vmes tudi do križanja z drugimi divjimi živalmi. Pasma je bila priznana kot avtohtona havajska pasma. Poimenovan je bil po tradicionalni havajski jedi poi, ki je pripravljena iz rastlin kalo in tara. Siromašno jed so uporabljali za prehrano psa, saj je bilo meso preveč dragoceno za ta namen. Uporabljali so ga kot spritualnega (duhovnega) varuha otrok in zaradi pomanjkanja drugih živali, tudi kot prehrano prebivalcev. Prebivalci otočja so verovali, da ima posebno sposobnost zaščite otrok, zato so njegove zobe uporabljali kot talismane. Zaradi edinstvene vloge, ki mu je bila dodeljena in zaradi križanja z drugimi vrstami psov, je okoli leta 1930 izumrl kot samostojna pasma. Leta 1990 so pasmo skušali obuditi, vendar so s programom po 12 letih naporov, prenehali.

 

HAVAJSKI POI

Opis pasme

Po obliki je bil Havajski Poi majhen, podolgovat, kratkonog in debelušen pes. Glava je bila ploščate oblike, na kar je verjetno vplival način (vegetarijanske) prehrane, saj pri jedi redke hrane niso dovolj uporabljali čeljustnih mišic. Dlaka je bila kratka. Barva dlake: rjava in ostale barve.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Havajski Poi ne preveč inteligenten, počasen, nezainteresiran, len, neaktiven, tih, trdoživ, odporen, vzdržljiv, skromen, nezahteven, samostojen, trmast, neposlušen, samozadosten, neroden, igriv, prijazen. Njegova počasnost, neaktivnost in slab duševni razvoj so bili posledica pomanjkanja energije zaradi osiromašene prehrane. Otroke je imel zelo rad, saj je bilo njegovo življenje praktično posvečeno njim.

 

Zdravje pasme

Sklepamo lahko, da pasma zaradi siromašne prehrane ni bila najbolj zdrava in je bila verjetno tudi podhranjena.

 

Omeniti je potrebno, da se je sčasoma izraz »poi« pogovorno začel uporabljati za vse mešane pasme psov, ki pa jih ne smemo zamenjevati z opisano pasmo.