Izumrla pasma INDIJANSKI HARE –>

INDIJANSKI HARE

(Hare Indian Dog)

 

INDIJANSKI HAREIzumrle pasme psov

Velikost: od 43 do 40 cm
Teža: ni znana
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bil severnovzhodni predel Kanade. V manjšem številu je bil razširjen tudi drugod. Pasma je bila stara (okoli 2000 let) in naj bi obstajala že v času Vikingov. Po nekaterih podatkih naj bi nastal s križanjem avtohtonega indijanskega psa Tahltana in psov, ki so na to področje prispeli s priseljenci iz Severne Amerike. Po eni izmed teorij (raziskave biologov in zoologov), bi lahko bil njegov prednik tudi udomačeni kojot. Pasma je imela glede na izgled in značaj veliko značilnosti islandskih psov. Indijanci plemena Hare so ga uporabljali kot lovskega psa, za vleko sani in nošenje tovora. Prilagojen je bil za življenje in delo na težkih terenih, ob zahtevnih vremenskih razmerah (mraz, sneg). V obdobju, ko lov na divje živali ni bil več tako razvit, je pasma v 19. stoletju postopoma izumrla. Eden izmed vzrokov za izumrtje je bilo tudi nenadzorovano križanje z drugimi pasmami, kot so Novofundlandec, Kanadski eskimski pes in nepasemski psi (mešanci).

 

INDIJANSKI HARE

Opis pasme

Po obliki je bil Indijanski Hare srednje velik, čvrst, vitek, skladno grajen pes. Glava je bila majhna, gobec podolgovat in ozek. Ušesa so bila koničasta in pokončna, noge vitke in dolge. Rep je bil košat. Med prsti je imel plavalno kožico. Dlaka je bila dolga, gosta, vodoodporna in ravna. Barva dlake: osnovna bela z večjimi sivo črnimi lisami različnih odtenkov. Okoli ušes so bile posamezne rjave dlake, v ušesih pa bele, ki so bile daljše. Po gobcu je bil poraščen s kratko, belo dlako. Okoli oči je imel črne lise.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Indijanski Hare inteligenten, srednje učljiv, ubogljiv, hiter, dober tekač, gibčen, temperamenten, odličen lovec, delaven, močan, igriv, izredno prijazen, ljubeč, željan pozornosti in ljubkovanja, družaben, samostojen, dober plavalec, odločen, občutljiv/zamerljiv na grobo ravnanje, vztrajen, vzdržljiv, neutruden, pogumen, odporen, skromen. Svojo naklonjenost je pokazal z drgnjenjem ob ljudi, kot mačka. V posebnih situacijah (strah, poškodba) je zavijal kot volk. Imel je dobro razvit vid. Imel je prijazen odnos tudi do nepoznanih ljudi.