Izumrla pasma KURI –>

KURI

(Peropero – Maori Dog – New Zealand Native Dog – Polinesian Dog)

 

KURIIzumrle pasme psov

Velikost: od 20 do 38 cm
Teža: – samec od 7 do 16 kg
– samica od 4,5 do 11,5 kg
Življenjska doba: od 8 do 10 let

 

Izvor pasme

Njegova domovina je Nova Zelandija. V maorskem jeziku »kuri« pomeni psa. Pasma je obstajala na tem območju od leta 1280 in je priznana kot avtohtona pasma. Njegovi predniki so starodavni polinezijski psi. Pes je imel za Maore veliko uporabno vrednost, saj so njegovo meso uporabljali za prehrano; kožo in dlako pa za izdelavo oblačil in okrasitev orožja ter pri obrednih ritualih. Poleg tega je nastopal tudi kot čuvaj, lovski pes in spremljevalec. Pomembno vlogo je imel tudi v maorski mitologiji – imel je celo svoje božanstvo, imenovano Irawuru. Izumrl je kmalu po prihodu prvih priseljencev (okoli leta 1870). Vzrok za izumrtje te pasme so bolezni, pomanjkanje interesa za nadaljnjo vzrejo in križanje s psi, ki so jih priseljenci pripeljali s seboj. Nekaj zadnjih primerkov te pasme hranijo v Nacionalnem novozelandskem muzeju.

 

KURI

Opis pasme

Po obliki je bil Kuri majhen, vitek, podolgovat, kratkonogi, mišičast pes. Spominjal je na lisico. Ušesa, nos in rep so bili v primerjavi z ostalim telesom, precej veliki oziroma dolgi. Dlaka je bila srednje dolga ali dolga, gosta in mehka. Barva dlake: črna, bela, svetlo krem, rjava, različne kombinacije.

 

Karakter pasme

Opisi njegovega značaja so si precej nasprotni: ne preveč inteligenten, počasen, ne preveč energičen, zdolgočasen, nezainteresiran, žalosten, neprijeten, neprijazen s tujci, zadržan, precej agresiven do drugih živali; prijazen, ljubeč, aktiven, vesel, dober lovec, družaben, zvest. Navedene negativne značilnosti so bile verjetno posledica slabe prehrane.