Izumrla pasma MEDVEDJI PES TAHLTANA –>

MEDVEDJI PES TAHLTANA

(Tahltana Bear Dog – Chien d’ours de Tahltan – Tahltan)

 

MEDVEDJI PES TAHLTANAIzumrle pasme psov

Velikost: od 45 do 50 cm
Teža: ni znana
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bil severnovzhodni predel Kanade. Njegov nastanek ni dokumentiran, pasma pa je zelo stara. Pasma je registrirana kot avtohtona kanadska pasma. Prvotno so jih uporabljali Indijanci plemena Tahltana. Pse so prodajali ali podarjali tudi drugim plemenom, zato je bil prisoten tudi na drugih, oddaljenih področjih. Uporabljali so ga za lov na kopnem in v vodi ter kot tovornega psa. Prilagojen je bil za življenje in delo na zahtevnih terenih, ob različnih vremenskih razmerah (mraz). Pasma je bila razglašena za izumrlo leta 1974. Po nekaterih podatkih naj bi pasma še obstajala, postavlja pa se vprašanje, če je to pasma s prvotnimi značilnostmi.

 

MEDVEDJI PES TAHLTANA

Opis pasme

Po obliki je bil Medvedji pes Tahltana vitek, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je bila srednje dolga, gosta, gladka, ravna in vodoodporna. Barva dlake: bela s črnimi lisami, temno rjava ali temno modra s posameznimi belimi lisami.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Medvedji pes Tahltana inteligenten, učljiv, močan, odločen, vzdržljiv, vztrajen, glasen, odličen lovec v vodi in na prostem, dober plavalec, odličen sledilec, odporen, prilagodljiv, zvest, pogumen, prijazen, skromen, samostojen. Čuta za voh in vid je imel dobro razvita. Imel je tudi sposobnost povzpenjanja na drevesa. Kljub svoji majhnosti se je dobro izkazal pri lovu na medvede in grizlije.