Izumrla pasma MOLOSSUS –>

MOLOSSUS

 

MOLOSSUSIzumrle pasme psov

Velikost: od 51 do 76 cm, lahko tudi več
Teža je bila razdeljena v več kategorij:
– od 23 do 45,5
– od 24,5 do 41
– od 41 do 54,5 kg in več

Poudariti pa je potrebno, da si zapisani zgodovinski podatki o izgledu te pasme zelo nasprotujejo.

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Grčija. Poznan je kot najbolj priljubljen in slaven pes antične dobe. Močno so ga cenili Stari Rimljani in Grki, ki so ga uporabljali kot vojnega psa. Omenjali so ga najbolj slavni ljudje, kot so Aleksander Veliki, Vergil, Aristotel. Njegovi predniki niso natančno raziskani. Prvi zapisi o pasmi, ki ima značilnosti molosa, so ohranjeni iz leta 411 pred našim štetjem. Razširjen je bil po celotnem ozemlju današnje Evrope. Uporabljali so ga kot čuvaja ljudi in imetja, delovnega (vojska, policija, gasilci), lovskega in ovčarskega psa in spremljevalca. Natančno obdobje njegovega izumrtja je težko določiti, saj so njegove značilnosti prisotne v številnih sodobnih pasmah (Bernardinec, Velik pirenejec, Rottweiler, različne doge, Novofundlandec, Veliki švicarski planinski pes, Bernski planšar itd.). Vzroki izumrtja so vojne, kjer so bili ti psi pogoste žrtve in mešanje z drugimi pasmami.

 

MOLOSSUS

Opis pasme

O pasmi obstaja veliko podatkov, vendar pa večina ne temelji na dokazih. Dejstvo je, da je pasma dala ime skupini psov, ki jih v sodobnem času imenujemo molosi, mastifi, doge, alaunti, alanosi. Po nekaterih podatkih je pasma s svojimi značilnostmi zaznamovala tudi celo vrsto drugih pasem. Po obliki je bil Molossus močan, mišičast, skladno grajen pes. Po obliki je bil precej drugačen, kot so današnji predstavniki te pasme.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Molossus izredno pogumen, vzdržljiv, vztrajen, močan, odporen, prilagodljiv, odličen lovec, odličen čuvaj živine in imetja, oster, agresiven, delaven, zvest.