Izumrla pasma MOSKOVSKI VODNI PES –>

MOSKOVSKI VODNI PES

(Moscow Water Dog – Moscow Diver – Moskovsky Vodolaz – Moskva Vodolaz – Moscow River Dog – Vodolaz – Russian Newfundland – Moscow Retriever)

 

MOSKOVSKI VODNI PESIzumrle pasme psov

Velikost: okoli 65 cm
Teža: od 34 do 54,5 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Rusija. Vzrejen je bil po letu 1950 za potrebe vojne mornarice, obmejne enot in policije. Njegovi predniki so izhajali iz različnih pasem (Novofundlandec, Vzhodnoevropski ovčar, Kavkaški ovčar). Uporabljali so ga kot čuvaja, borbenega in reševalnega psa. Prilagojen je bil za delo in življenje v zahtevnih pogojih in težkih vremenskih razmerah. Z načrtno vzrejo so prenehali okoli leta 1960, pasma pa je uradno izumrla leta 1980. Določene značilnosti te pasme so prisotne pri različnih pasmah (Moscow Doga, Russian Black Terrier, Moscow Watchdog).

 

MOSKOVSKI VODNI PES

Opis pasme

Po obliki je bil Moskovski vodni pes srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Spominjal je na Novofundlandca. Dlaka je bila srednje dolga do dolga, gosta, rahlo valovita in vodoodporna. Podlanka je bila gosta in mehka. Barva dlake: črna.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Moskovski vodni pes zelo inteligenten, zelo učljiv, agresiven, napadalen, pogumen, delaven, požrtvovalen, vztrajen, vzdržljiv, odločen, samostojen, odporen, ubogljiv, zvest, zaščitniški, odličen plavalec in potapljač (rusko: vodolaz), pozoren na dogajanje v okolici, odličen čuvaj. Njegova slabost je bila, da je utapljajočega pogosto napadel, namesto reševal.