Izumrla pasma NIŽINSKI INDIJANSKI PES –>

NIŽINSKI INDIJANSKI PES

(Plains Indian Dog)

 

NIŽINSKI INDIJANSKI PESIzumrle pasme psov

Velikost: od 45 do 50 cm
Teža: od 16 do 19 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Pasma je stara, saj je na tem področju verjetno obstajala že pred Kolumbovim prihodom. Indijanci so ga uporabljali za vleko in prenašanje tovora ter kot lovskega psa (ptice, srne, medved). Nastopal je tudi kot vodnik, saj se je ponoči dobro orientiral. Žal so ga uporabljali tudi v obredne namene in kot hrano v času lakote. Pse so uporabljali tudi pri trgovanju, zato se je razširil preko celotne Aljaske do konca Južne Amerike. Pasma je izumrla, nekatere njene značilnosti pa so se, zaradi razširjenosti po drugih predelih Amerike, ohranile v drugih pasmah.

 

NIŽINSKI INDIJANSKI PES

Opis pasme

Po obliki je bil Nižinski indijanski pes srednje velik, vitek, močan, čvrsto grajen pes. Ušesa so bila velika in pokončna. Barva oči: rumena, siva ali modra. Dlaka je bila srednje dolga do dolga, gosta in ravna. Na obrazu je imel masko, nad očmi je imel pike. Okoli vratu je bila dlaka daljša in je tvorila ovratnik. Barva dlake: peščeno rjava, krem, srebrno bela, zlato rdeča, rjava, rdeče rjava, modra, svinčeno siva, srebrno siva, črna, črno rjava.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Nižinski indijanski pes delaven, vztrajen, vzdržljiv, zvest, pogumen, družaben, odporen, odločen, odličen lovec, dober čuvaj, skromen, prilagodljiv, samostojen. Imel je zelo razvite čute za vid, voh in sluh.