Izumrla pasma NORFOLŠKI ŠPANJEL –>

NORFOLŠKI ŠPANJEL

(Norfolk Spaniel – Shropshire Spaniel)

 

NORFOLŠKI ŠPANJELIzumrle pasme psov

Velikost: od 43 do 46 cm
Teža: od 16 do 25 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Velika Britanija. Dokumentirano je, da je obstajala vsaj od leta 1860. Pasma je bila razširjena po vsej državi. Uporabljali so ga kot lovskega psa (ptice). Prilagojen je bil za življenje in delo na zahtevnih terenih in v različnih vremenskih razmerah. Ves čas njegovega obstoja so se odvijale razprave, ali je pasma samostojna ali ne. Pasma naj bi izumrla konec 19. stoletja. Značilnosti te pasme so prisotne pri Angleškem springer španjelu, zato nekateri strokovnjaki menijo, da je to ena in ista pasma.

 

NORFOLŠKI ŠPANJEL

Opis pasme

Po obliki je bil Norfolški španjel srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je bila srednje dolga, gosta, mehka in rahlo valovita. Barva dlake: rjavo bela, jetrno bela, črno bela, rdeče bela.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Norfolški španjel inteligenten, učljiv, srednje poslušen, delaven, živahen, aktiven, hiter, energičen, odločen, vzdržljiv, vztrajen, odličen lovec in sledilec, prijazen, družaben, zvest, samostojen. Slabo je prenašal osamljenost, saj je bil na lastnika in družinske člane zelo navezan. Imel je dobro razvit čut za voh. Zaradi izrazitega lovskega nagona in trmoglavosti/samostojnosti, je bila vzgoja precej zahtevna. Lajal je pogosto in glasno. Značilno zanj je, da je imel občasne, nenadzorovane izbruhe agresivnega vedenja.