Izumrla pasma RASTREADOR BRASILEIRO –>

RASTREADOR BRASILEIRO

(Urrador – Urrador American – Brasilian Tracker – Brasilian Coonhound)

 

RASTREADOR BRASILEIROIzumrle pasme psov

Velikost: od 63,5 do 69 cm
Glede na težo sta obstajali dve kategoriji:
– od 16 do 25 kg
– od 20,5 do 34 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Brazilija. Pasmo je leta 1950 vzredil Oswaldo Aranha Filho. Vzredil ga je s križanjem različnih pasem (American Foxhound, Black and Tan Coonhound, Bluetick Coonhound, Petit Bleu de Gascogne in drugi). Pasma je bila prizna s strani FCI leta 1967. Uporabljali so ga za lov na divjega prašiča, jaguarja in drugo divjad. Prilagojen je bil za življenje in delo v zahtevnih pogojih (teren, vreme). Leta 1973 je med psi prišlo do izbruha različnih bolezni, ki so jih povzročili klopi. Fiho je poizkušal klope uničiti s pesticidi, s tem pa je še povečal težave psov, ki so množično umirali. Pasma je izumrla, prizadevajo pa si za njeno ponovno obuditev.

 

RASTREADOR BRASILEIRO

Opis pasme

Po obliki je bil Rastreador Brasileiro srednje velik, dolgonog, vitek, mišičast, skladno grajen pes. Po obrazu je imel kožne gube. Dlaka je bila kratka, gosta, ravna in priležna. Barva dlake: črno rjava z modrimi oznakami; belo črna, belo rdeča, belo modra, peščeno rjava.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Rastreador Brasileiro zelo temperamenten, aktiven, precej agresiven do drugih živali, glasen, delaven, pogumen, vztrajen, vzdržljiv, prilagodljiv, zvest, družaben, težje vodljiv, samostojen, trmast. Imel je zelo razvit čut za voh.