Izumrla pasma SAHALINSKI HUSKY –>

SAHALINSKI HUSKY

(Sakhalin Husky – Karafuto-Ken)

 

SAHALINSKI HUSKYIzumrle pasme psov

Velikost: – samec od 53,5 do 60 cm
– samica od 50,5 do 56 cm
Teža: – samec od 20,5 do 28 kg
– samica od 15,5 do 23 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina sta Japonska in Rusija, otok Sahalin. Po nekaterih podatkih naj bil predhodnik Akita Inu. Uporabljali so ga za vleko sani. Prilagojen je bil za življenje in delo v ekstremnih razmerah (teren, mraz, sneg, veter). Leta 2011 sta obstajala le še dva 12 let stara predstavnika te pasme, zato je pasma po vsej verjetnosti izumrla.

 

SAHALINSKI HUSKY

Opis pasme

Po obliki je bil Sahalinski Husky srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Zelo je spominjal na Akita Inu ali Sibirskega Huskya. Dlaka je bila srednje dolga, gosta in mehka. Podlanka je bila gosta in mehka. Barva dlake: rdeča, črna, rdeče črn, bela in ostale barve.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Sahalinski Husky inteligenten, učljiv, poslušen, vodljiv, izredno odporen, vzdržljiv, vztrajen, zvest, pogumen, prijazen, družaben, prijazen, nežen.

 

Zanimivost: leta 1958 so morali zaradi težkih razmer evakuirati japonsko odpravo na Antarktiki. Ob tem so bili prisiljeni tam pustiti 15 psov te pasme. Ko so se raziskovalci po dobrem letu vrnili na to območje, so tam našli dva preživela psa. Po njuni smrti (leta 1960 in 1970) so ju razstavili v muzeju na Japonskem.