Izumrla pasma SEVERNI PODEŽELSKI PES –>

SEVERNI PODEŽELSKI PES

(North Country Beagle Dog – North Hound – Olde North Beagle – Olde North Hound)

 

SEVERNI PODEŽELSKI PESIzumrle pasme psov

Velikost: okoli 55 cm
Glede na težo sta obstajali dve kategoriji:
– od 16 do 25 kg
– od 20,5 do 34 kg
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Velika Britanija, predvsem predel Yorkshira in Northumberlanda. Pasma je spadala med zelo stare avtohtone angleške vrste in je bila močno priljubljena. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani. Po eni izmed teorij bi lahko bili predniki stari keltski psi. Po novejši teoriji naj bili njegovi neposredni predniki predvsem francoski psi, ki so prispeli na območje današnje Velike Britanije okoli leta 1066. Uporabljali so ga kot lovskega psa (jelenjad, lisice, volkovi, merjasci), čuvaja, ovčarskega psa in spremljevalca. Izumrl je po letu 1820. Vzrok za izumrtje je bilo opuščanje lova v takšnem obsegu, kot je obstajal včasih, saj se je močno zmanjšalo število divjadi.

 

SEVERNI PODEŽELSKI PES

Opis pasme

Po obliki je bil Severni podeželjski pes srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je bila kratka, gosta in ravna. Barva dlake: rjavo črno bela (tricolor), rjavo bela.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Severni podeželjski pes hiter, gibčen, vodljiv, aktiven, prijazen, odličen lovec, zvest, družaben, vztrajen, vzdržljiv, odločen, samostojen. Lajanje je bilo glasno in močno. Imel je dobro razvit čut za voh.