Izumrla pasma SMITHFIELD OVČARSKI PES –>

SMITHFIELD OVČARSKI PES

(Smithfield Dog – Smithsfield Sheepdog – Smithfield Collie)

 

SMITHFIELD OVČARSKI PESIzumrle pasme psov

Velikost: od 46 do 53 cm
Teža: ni znana
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila Velika Britanija. Ime je dobil po istoimenskem trgu v Londonu. Uporabljali so ga kot čuvaja živine in imetja ter kot spremljevalca. Prilagojen je bil za delo in bivanje na zahtevnih terenih, ob težkih vremenskih razmerah. Pasma je izumrla. Po nekaterih podatkih naj bi posamezni predstavniki te pasme še živeli v Tasmaniji in na Novi Zelandiji, kamor so bili pripeljani v kolonialnem obdobju.

 

SMITHFIELD OVČARSKI PES

Opis pasme

Po obliki je bil Smithfield ovčarski pes srednje velik, močan, čvrst, skladno grajen pes. Spominjal je na psa vrste collie. Obstajala sta dva tipa pasme: en tip je imel kratek rep, drugi tip pasme dolg rep. Dlaka je bila srednje dolga, gosta, ravna ali rahlo valovita. Barva dlake: črna, rdeča, siva, bela, smetanasta. Po vratu, prsih, nogah in repu je pogosto imel bele lise.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Smithfield ovčarski pes inteligenten, učljiv, poslušen, samostojen, delaven, vztrajen, vzdržljiv, prijazen, pogumen, zvest, družaben, pozoren na dogajanje v okolici, hiter, gibčen, igriv, aktiven, glasen (predvsem mladički).