Izumrla pasma SV. JOHNSOV VODNI PES –>

SV. JOHNSOV VODNI PES

(St. John`s Water Dog – Lesser Newfundlander)

 

SV. JOHNSOV VODNI PESIzumrle pasme psov

Velikost: srednje velik
Teža: ni znana
Življenjska doba: ni znana

 

Izvor pasme

Njegova domovina je bila kanadska provinca Nova Fundlandija. Pasma je bila avtohtona. O izvoru pasme je malo podatkov, verjetno pa so bili njegovi predniki Novofundlandec, mastifi, irski setri ter angleški in španski delovni psi. Pasma je bila stara, saj naj bi obstajala od 15. stoletja. O pasmi so se hranili zapisi iz 17. stoletja. Razširjena je bila tudi preko meja svoje domovine. Dobro je bil prilagojen za delo in bivanje v težkih razmerah (mraz, voda). Uporabljali so ga kot pomočnika ribičev: iskali so mreže v morju in jih pomagali vleči v čoln. Njegovi potomci so prinašalci in Labradorec. Pasma je izumrla konec 20. stoletja zaradi več dejavnikov: visoki davki na lastništvo teh psov, bolezni in križanja z drugimi pasmami.

 

SV. JOHNSOV VODNI PES

Opis pasme

Po obliki je bil Sv. Johnsov vodni pes srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je bila kratka, gosta, gladka, sijoča, vodoodporna in mehka. Podlanka je bila gosta in mehka. Barva dlake: črna. Po prsih, bradi, gobcu in nogah je imel posamezne bele lise. Dlaka ga je dobro varovala pred različnimi vremenskimi vplivi.

 

Karakter pasme

Po naravi je bil Sv. Johnsov vodni pes inteligenten, učljiv, močan, delaven, vzdržljiv, vztrajen, prijazen, nežen, družaben, zvest, odporen, prilagodljiv, odličen plavalec.