ALJAŠKI HUSKY

(Alaskan Husky, Native Husky)

 

ALJAŠKI HUSKYRedke pasme psov

Velikost: okoli 65 cm
Teža: – samec od 21 do 25 kg
– samica od 17 do 19 kg
Življenjska doba: od 10 do 15 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina so ZDA, Aljaska. Aljaški husky pravzaprav ni pasma, temveč bolj vrsta psa. Priznan je kot nacionalni aljaški pes. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani, verjetno pa so predstavniki različnih nordijskih psov. Uporabljali so ga predvsem kot delovnega psa za vleko sani (tekmovanja), saj je bil vzrejen za ta namen. V sedanjem času je delovni in družinski pes. Odlične rezultate dosega na tekmovanjih vleke sani. Na tekmah dosega povprečno hitrost 31 km na uro, sposoben je preteči do 48 km na dan.

 

Opis pasme

Po obliki je Aljaški Husky srednje velik, vitek, mišičast, skladno grajen pes. V primerjavi s Sibirskim huskyem je večje rasti. Oči ima pogosto modre barve, lahko tudi v kombinaciji eno modro in eno rjavo oko. Dlaka je kratka do srednje dolga, gosta in mehka. Podlanka je gosta in mehka. Barva dlake ni določena, zato obstajajo različne barve in barvne kombinacije. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno. Njegova dlaka je samočistilna. Dlaka ga dobro varuje pred mrazom, vročino slabše prenaša. V zelo mrzlem vremenu ga zaščitijo s plaščem in ščitnikom trebuha ter obuvalom za tačke, da preprečijo odrgnine.

 

ALJAŠKI HUSKY

Karakter pasme

Po naravi je Aljaški Husky inteligenten, učljiv, vodljiv, delaven, učinkovit, zvest, izredno vzdržljiv, močan, vztrajen, energičen, nežen, igriv, nagajiv, družaben, aktiven, hiter, samostojen (uboga ukaze, ki se njemu zdijo smiselni), samozavesten, skromen, prilagodljiv, ljubeč, prijazen. Dobro ima razvit vid in voh. Mladiči imajo precej razvit lovski nagon, ki pri starejšem psu ni tako značilen. Laja zelo redko. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, pretirano lajanje in zavijanje, trmoglavost, destruktivno vedenje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, preveliko osamljenostjo in premalo aktivnosti. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan, zato slabo prenaša njihovo odsotnost. Otroke ima zelo rad in je do njih izredno ljubeč ter nežen. Do tujcev je prijazen. Odnos do poznanih živali je dober. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, prijazen, spoštljiv, potrpežljiv, vztrajen, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno je, da lastnik pozna značilnosti te pasme. V vročih mesecih je potrebno aktivnosti prilagoditi, saj slabše prenaša vročino. Primerno bivalno okolje je pesjak z dobro ograjenim vrtom. Sposoben je preskočiti celo 6 m višine. Bivanje v stanovanju zaradi njegov velike potrebe po aktivnosti ni priporočljivo. Potrebuje veliko gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti. Ob vročem vremenu je potrebno poskrbeti za senco oziroma mu je potrebno zagotoviti prostor za ohlajanje.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: težave z očmi, težave z dihanjem, črevesne in želodčne težave.

 

Pasma je registrirana pri:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)