AVSTRALSKI BANDOG

(Australian Bandogge, Australian Mastiff, Aussie Bandogge)

 

AVSTRALSKI BANDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 63 do 73 cm
– samica nekoliko manj
Teža: – samec do 55 do 70 kg
– samica od 50 do 58 kg
Življenjska doba: okoli 10 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija, Queensland. Pasma Avstralski bandog je stara, saj obstaja že iz antičnih časov in verjetno izvira iz Anglije. Uporabljali so ga za čuvanje živine in imetja, pri lovu na veliko divjad in kot delovnega psa (varovanje, vojska). Pri sodobni vzreji so uporabili Ameriškega Staffordshire terierja (75 %) in Neapeljskega mastifa (25 %), v nadaljevanju verjetno tudi druge pasme, saj obstaja več različic te pasme. V sedanjem času nastopa kot čuvaj, lovski in družinski pes. Pasma je redka in slabo poznana.

 

Opis pasme

Dlaka je kratka, gosta in mehka. Barva dlake: črna, modra, rdeča, mahagoni, progasta, rjava, peščena. Po prsih in prsih ima lahko bele lise. Barva oči je ponavadi skladna z barvo dlake. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

AVSTRALSKI BANDOG

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski bandog zelo inteligenten, dobro učljiv, zvest, zaščitniški, čustveno stabilen, teritorialen, delaven, dober lovec in čuvaj, močan, prijazen, nežen, ljubeč, poslušen, samozavesten, dobro voljiv, aktiven, energičen, pogumen, vzdržljiv, vztrajen, odločen, igriv, prilagodljiv, odporen, samostojen, razmišljujoč. Močno ima razvit čut za voh. Možne negativne lastnosti: dominantnost, agresivnost, destruktivno vedenje, trmoglavost – pogojeno delno z značajem in predvsem z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo in premalo aktivnosti. Mladiči veliko lajajo in so na splošno precej glasni. Na lastnika je zelo navezan, ostale družinske člane ima rad. Z otroki se dobro razume, do njih je nežen in zaščitniški. Do tujcev je nezaupljiv. Ob primerni socializaciji se dobro razume z ostalimi živalmi, čeprav je lahko pogosto prisotna ljubosumnost. Lastnik mora biti izkušen, dominanten, avtoritativen, odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago veliko prostega časa za druženje, trening ter ostale fizične in umske dejavnosti. Priporočljiva je zgodnja socializacija. Primerno bivalno okolje je stanovanje ali hiša z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v pesjaku, vendar težko prenaša daljšo ločenost od lastnika. Potrebuje veliko dnevnega gibanja (sprehod, tek, igre, trening), druženja in ostalih aktivnosti. Na sprehodu je priporočljiva uporaba povodca.

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, težave z imunskim sistemom, težave z očmi, rak, okužbe ledvic, napihnjenost, občutljivost na anestetike.

 

Pasmo priznava:

DRA (Dog Registry of America, Inc.)