AVSTRALSKI BULDOG

(Aussie Bulldog, Australian Bulldog)

 

AVSTRALSKI BULDOGRedke pasme psov

Velikost: – samec meri od 46 do 51 cm
– samica meri od 44 do 48 cm
Teža: -samec od 28 do 35 kg
– samica od 23 do 28 kg
Življenjska doba: od 10 do 13 let

 

Obstajata dve liniji te pasme:
– Nobes line
– Green line

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Pasma obstaja od leta 1998. Vzredila sta jo Noel in Tina Green. Pri načrtni vzreji sta sledila cilju vzrediti psa, ki bi bil močan, vzdržljiv in delaven. Pri križanju sta uporabila Britanskega buldoga, Bull mastifa, bokserje in Staffordshire terierja. Nadaljnja vzreja te pasme je nadzorovana s strani združenja Avstralskih buldogov. Pasma je v domovini zelo priljubljena. Nastopa predvsem v vlogi družinskega psa.

 

Opis pasme

Po obliki je Avstralski buldog srednje velik, močan, mišičast, skladno grajen pes. Dlaka je kratka, gosta, gladka in mehka. Barva dlake: rjava, marelična, oranžna, rdeča, mahagoni, bela, rumeno rjava, črna progasta, rdeče progasta, mahagoni progasta, srebrno progasta. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno. Slabo prenaša zelo vroče in zelo mrzlo vreme.

 

AVSTRALSKI BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski buldog zelo inteligenten, hitro učljiv, temperamenten, občasno trmast, samostojen, dober čuvaj, zaščitniški, teritorialen, željan pozornosti, ustrežljiv, potrpežljiv, predvidljiv, zvest, prijazen, ljubeč, občasno lenoben, umirjen, čustveno stabilen, predvidljiv, zelo družaben, igriv. Slabo prenaša osamljenost. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, destruktivno vedenje, pretirano lajanje – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan in je do njih izredno zaščitniški. Otroke ima zelo rad, do njih je pozoren in potrpežljiv. Priporočljivo je druženje s starejšimi otroki, saj majhni otroci še nimajo pravilnega odnosa do psa. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Polno zrelost doseže pri okoli dveh letih starosti. Primerno bivalno okolje je hiša ali stanovanje z ograjenim vrtom. Potrebuje dovolj gibanja, druženja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti (dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening, plavanje).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava, možne so posamezne zdravstvene težave: displazija kolkov in komolcev, šum na srcu, težave z očmi, kožne alergije. Nagnjen je k debelosti, zato je potrebno nameniti posebno pozornost pravilni prehrani. Mladički imajo zelo krhke kosti, zato morajo biti njihove aktivnosti prilagojene.

 

Pasma je registrirana pri:

UABA (United Aussie Bulldog Association)
APRI (American Pet Registry, Inc.)
DRA (Dog Registry of America, Inc.)
ABSI (Australian Bossdog Society, Inc.)
ABCA (Aussie Bulldog Club of Australia)