AVSTRALSKI KENGURUJSKI PES

(Kangaroo Dog, Roodog, Roo dog, Stag, Australian Greyhound, Kangaroo Hound, Australian Kangaroo Dog)

 

AVSTRALSKI KENGURUJSKI PESRedke pasme psov

Velikost: okoli 70 cm
Teža: okoli 45 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Avstralija. Spada med stare pasme, saj dokumentirano obstaja od leta 1700. Pasma je zelo ogrožena, po nekaterih podatkih naj bi celo že izumrla. Priznan je kot avtohtoni avstralski hrt. Njegovi predniki niso natančno dokumentirani, po vsej verjetnosti pa je nastal s križanjem jelenarja in lokalnih psov. Bil je pomemben spremljevalec prvih naseljencev, saj jim je pomagal pri lovu na divjad (kenguruji, emuji, valabiji) ter pri varovanju živine in imetja. Dobro je prilagojen za delo in bivanje v težkih vremenskih razmerah. V sedanjem času je čuvaj, lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Avstralski kengurujski pes visok, vitek, mišičast, čvrst, skladno grajen pes. Dlaka je gladka, kratka, priležna. Barva dlake: siva, rjava, rdeče rjava, peščeno rjava, progasta, lisasta. Dobro ga varuje pred vročim vremenom, pred mrazom je zaščita slabša. Nega obsega redno krtačenje in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

AVSTRALSKI KENGURUJSKI PES

Karakter pasme

Po naravi je Avstralski kengurujski pes delaven, močan, dober lovec, hiter, aktiven, energičen, dober tekač, vztrajen, vzdržljiv, prijazen, zvest, družaben, prilagodljiv, samostojen, ustrežljiv, dober čuvaj, igriv, razposajen, ljubeč. Dobro ima razvit čut za vid. Na lastnika in družinske člane je zelo navezan. Otroke ima rad. Ob primerni socializaciji se dobro razume z drugimi živalmi. Do tujcev je zadržan. Lastnik mora biti odločen, dosleden, prijazen, potrpežljiv, aktiven, uporabljati mora pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj časa za druženje in druge aktivnosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z ograjenim vrtom. Prilagodi se tudi bivanju v hiši, če ima na razpolago dovolj zunanjih aktivnosti. Potrebuje dovolj gibanja, druženja ter drugih fizičnih in umskih dejavnosti (sprehod, lov, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava. Nekaj pozornosti je potrebno nameniti občutljivosti na anestetike in insekticide ter prehrani, saj so nagnjeni k debelosti.

 

Pasma je registrirana pri:

ANKC (Australian National Kennel Club)