CAMPEIRO BULDOG

(Buldogue Campeiro, Brazilian Bulldog)

 

CAMPEIRO BULDOGRedke pasme psov

Velikost: od 48 do 58 cm
Teža: od 35 do 45 kg
Življenjska doba: od 10 do 14 let

 

Zgodovina pasme

Njegova domovina je Brazilija. Pasma je stara, saj obstaja že od 16. stoletja. Njegov prednik je Stari angleški buldog. Z načrtno vzrejo so vzredili psa, ki ima vse glavne značilnosti svojega prednika. Nastopa v vlogi čuvaja živine in imetja, kot lovski in družinski pes.

 

Opis pasme

Po obliki je Campeiro Buldog rustikalen, močan, mišičast, čvrsto grajen pes. Glava je velika in široka. Dlaka je kratka, gosta in gladka. Barva dlake: rjava, progasta – rdeča, siva ali črna, pri vseh barvnih kombinacijah mora biti prisotna tudi bela barva. Nega obsega redno krtačenje, brisanje z mokro krpo in kopanje, kadar je nujno potrebno.

 

CAMPEIRO BULDOG

Karakter pasme

Po naravi je Campeiro Buldog inteligenten, učljiv, delaven, močan, gibčen, spreten, prilagodljiv, tih, samostojen, samozavesten, trmast, zelo pogumen, zaščitniški, zvest, prijazen, družaben, vzdržljiv, vztrajen, prilagodljiv, zaščitniški, dober čuvaj, pozoren na dogajanje v okolici, radoveden. Možne negativne lastnosti: neposlušnost, destruktivno vedenje, ljubosumnost – pogojeno delno z značajem, večinoma pa z nepravilno vzgojo, slabo socializacijo, premalo aktivnosti in preveliko osamljenostjo. Na lastnika je zelo navezan, družinske člane ima rad. Otroke ima zelo rad, do njih je pozoren in potrpežljiv. Do tujcev je nezaupljiv in z lajanjem oznani njihovo prisotnost. S poznanimi živalmi se dobro razume, če je pravilno socializiran. Lastnik mora biti izkušen, odločen, dosleden, avtoritativen, potrpežljiv, aktiven, prijazen, uporabljati mora zgolj pozitivno stimulacijo in imeti na razpolago dovolj prostega časa za druženje in druge aktivnosti. Priporočljivi sta zgodnja socializacija in osnovna šola poslušnosti. Polno zrelost doseže pri okoli dveh letih starosti. Primerno bivalno okolje je pesjak z velikim, ograjenim vrtom. Potrebuje dovolj gibanja, druženja ter ostalih fizičnih in umskih dejavnosti (dolgi sprehodi, igre, zaposlitev, trening).

 

Zdravje pasme

Pasma je zdrava in nima posebnih zdravstvenih težav.

 

Pasma je registrirana pri:

UCA (United Canine Association)
CBKC (Confederação Brasileira de Cinofilia – Campeiro Brazilian Kennel Club)